Bolile infecţioase se redirecţionează pe rezistenţa la antibiotice a subliniat miercuri prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cu prilejul Zilelor Medicale ale Institutului de Boli Infecţioase ” Matei Balş”.
Acesta a făcut referire la faptul că de 10 -15 ani nu au mai apărut antibiotice noi , adăugând că, de abia în aproximativ doi ani, urmând să apară un singur antibiotic şi acesta numai pentru germeni gram pozitivi. Într-o astfel de situaţie au apărut germeni rezistenţi la antibiotice, iar medicii infecţionişti trebuie să fie foarte atenţi atunci când prescriu un antibiotic, precum şi la modul de combinare a acestora, astfel încât să fie cât mai eficient.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a vorbit, în context, despre diagnosticul în cazul pacienţilor cu patologie severă. „În prezent există posibilitatea diagnosticării la nivel molecular în 6 – 8 ore comparativ cu 72 de ore cât era până acum şi chiar mai mult pentru cazurile severe din Terapie Intensivă pentru care trebuie să se instituie tratamentul cât mai repede pentru a le salva viaţa” a evidenţiat medicul. Acesta a adăugat că un pacient pierde 7,6% din speranţa de viaţă la fiecare oră dacă nu se intervine corect.
Prof. dr. Streinu s-a referit şi la co-infecţii care, asociate cu etnobotanice, după trei luni duc la crize de epilepsie, iar după doi ani chiar la deces. AGERPRES