România s-a situat, în 2009, pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte incidenţa bolilor cardiovasculare, fiind depăşită doar de Rusia şi Bulgaria, iar în 2010, după ultimele date, ţara noastră se află pe locul patru, înaintea sa fiind Ungaria, după cum a declarat prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, specialist cardiolog la Spitalul Clinic Colentina.
„România se găseşte acum în plină epidemie de boli cardiovasculare (în sensul numărului mare de cazuri – n.r.), cu o tendinţă de scădere, dar, în valoare absolută, de creştere. Responsabili pentru această situaţie nu sunt numai medicii şi pacienţii, ci şi factorii politici”, a opinat medicul.
El a făcut referire la o analiză a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care evidenţia că procentul din PIB alocat sănătăţii este strâns legat de numărul de ani în deplină sănătate ai unei persoane.
Prof. dr. Gheorghe Andrei Dan a susţinut că civilizaţia îi „agresează” pe oameni, zi de zi, cu tot felul de „otrăvuri”, la care se adaugă factorii de risc şi anume fumatul, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, toate acestea ducând la o dezvoltare a patologiei vaselor de sânge. În această situaţie, o importanţă mare revine atât tratamentului preventiv al pacienţilor cu risc cardiovascular, cât şi tratamentului pacienţilor care au suferit un eveniment vascular major – infarct de miocard, accident vascular cerebral -, conform recomandărilor ghidurilor actuale de specialitate, după cum a subliniat specialistul. În privinţa aterotrombozei, prof. dr. Gh. Dan a arătat că aceasta ameninţă viaţa pacienţilor, având în vedere că duce la producerea infarctului miocardic sau a accidentului cerebrovascular.
Referindu-se la tratament, medicul a afirmat că se poate efectua cu molecule noi sau cu generice, acestea din urmă fiind mai ieftine cu 30% dacă este vorba despre o copie şi cu 70% dacă sunt două copii. Ele sunt alese ca variantă terapeutică, în funcţie şi de posibilităţile pacientului. Prof.dr. Gheorghe Dan a explicat că, în ceea ce priveşte genericele, regulile în România sunt comparabile cu cele din celelalte ţări europene. El a adăugat că un generic nu este identic cu originalul şi de aceea nu toţi pacienţii pot fi trecuţi de la o moleculă originală la un generic, importantă este stabilitatea tratamentului.
În opinia sa, ar trebui ca pe piaţă să fie unul, cel mult două generice, nu 30, pentru a fi mai bine controlate. Specialistul atrage atenţia asupra faptului că oamenii nu trebuie să se trateze singuri sau la recomandarea prietenilor şi nici farmaciştii nu ar trebui să înlocuiască medicamentele după reţetă, ci, cel mult, să facă o recomandare. La rândul său, dr. Ovidiu Saltas Dabija, director medical al Sanofi Aventis România, a anunţat lansarea pe piaţa românească a primului generic de clopidogrel pentru pacienţii cu sindrom coronarian acut, precum şi pentru cei cu accident vascular cerebral ischemic sau cu boală arterială periferică dovedită.
Lansarea se va face în cadrul Forumului cardiovascular Zentiva, care se doreşte a deveni o tradiţie pentru comunitatea medicală românească. El a subliniat că aceste medicamente generice ajută persoanele care nu au bani ca să poată urma un tratament pentru o anumită afecţiune. Dr. Ovidiu Dabija a făcut referire şi la faptul că numai 10% – 15% din populaţie are acces la medicamente de ultimă generaţie, iar medicamentele de ultimă generaţie în România au o întârziere de doi ani – doi ani şi jumătate, comparativ cu vestul Europei. AGERPRES
- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Hepatite
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina