Boala Parkinson afectează aproximativ 72.000 de persoane, a declarat preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Parkinson, Dan Răican, miercuri, cu prilejul lansării Jurnalului Lalelei Roşii. Acesta a explicat că jurnalul conţine 39 de întrebări şi vine în sprijinul bolnavilor de Parkinson, fiind util în autoevaluarea bolnavilor, dar şi medicilor pentru monitorizare.
Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, a apreciat lucrarea care utilizează scale de evaluare recunoscute la nivel internaţional şi îi ajută pe bolnavi să-şi înţeleagă boala.
Privitor la această afecţiune, specialistul a subliniat că au apărut foarte multe modificări conceptuale şi practic nu este o boală mono, ci multifuncţională, care afectează şi sistemul nervos periferic, sunt situaţii în care porneşte de la structura nervoasă a tubului digestiv. Pacienţii cu această afecţiune au foarte multe modificări, care la un moment dat le afectează viaţa normală, dezvoltă tulburări psihice, cognitive şi de somn. În ceea ce priveşte soluţiile terapeutice, aici au fost înregistrate foarte multe progrese a spus prof. dr. Ovidiu Băjenaru. Este vorba de terapii care ameliorează în special tulburările motorii.
„Şi la noi se face stimulare cerebrală la Spitalul Universitar şi Bagdasar, există o listă de aşteptare cu foarte mulţi bolnavi, costurile fiind mari”, a menţionat prof. dr. Ovidiu Băjenaru. Pentru cazurile foarte grave, care nu mai răspund acestor soluţii, se utilizează pompe cu apemorfine, pentru complicaţiile foarte mari motorii, a adăugat el. Specialistul a făcut referire la preocuparea societăţii pentru realizarea unui Registru naţional pentru boala Parkinson. În ceea ce priveşte problemele deficitare pentru pacienţii români, dr. Băjenaru a amintit lipsa testelor neuro genetice care nu se pot face la noi, dar şi investigaţiile imagistice performante şi lipsa unei recuperări medicale specializate.
Aspectele sociale ridică şi ele probleme, întrucât nu sunt centre speciale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, fie că au boala Parkinson, Alzheimer sau necesită recuperare după un accident vascular cerebral. Costurile pentru îngrijirea acestor bolnavi sunt foarte mari şi nu pot fi suportate în totalitate de familie, a mai subliniat prof. dr. Băjenaru. AGERPRES