Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA), o boală care afectează aproximativ un sfert din populația adultă a lumii, reflectă metabolismul disfuncțional al lipidelor hepatice. O mai bună înțelegere a eterogenității BFGNA și a biologiei acesteia ar facilita dezvoltarea de tratamente personalizate.

O echipă internațională de cercetători, condusă de José M Mato de la CIC bioGUNE-BRTA, a descoperit existența a trei subtipuri de BFGNA cu fenotipuri lipidomice și ris de boli cardiovasculare diferite.

Cercetătorii au examinat dacă BFGNA ar putea fi subclasificată în diferite subtipuri, în funcție de semnăturile lor lipidomice serice. Aceștia au analizat lipidomii serici dintr-o cohortă internațională de 1154 de persoane cu boala ficatului gras non-alcoolic, dovedită prin biopsie. Semnăturile metabolomice au identificat trei subtipuri de BFGNA (A, B și C), independent de severitatea histologică a bolii.

Subtipurile BFGNA au prezentat rate distincte de secreție de lipoproteine ​​cu densitate foarte scăzută (VLDL), cele mai scăzute fiind în subtipul A. Mai mult, aceste semnături s-au aliniat cu boala cardiovasculară (CVD) cunoscută și factorii de risc genetici, subtipul A prezentând un profil de risc cardiovascular mai scăzut. Acest lucru poate explica variația rezultatelor hepatice versus rezultatele cardiovasculare, oferind o nouă stratificare a riscului, relevantă clinic.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Hepat.ro