Într-un studiu publicat în Jurnalul Clinic al Societății Americane de Nefrologie, la care au participat bărbați și femei în vârstă, cu boală cronică renală în stadiu avansat, cercetătorii au identificat diferențe în modul în care boala a afectat calitatea vieții pacienților. Rezultatele au demonstrat că femeile prezintă scăderea calității vieții la începutul bolii, iar bărbații experimentează această scădere în timp, fiind mai rapidă.

”Începe să fie acceptat faptul că, la fel ca și rezultatele clinice, calitatea vieții pacientului este importantă atunci când se evaluează starea de sănătate. Afecțiunea renală este foarte răspândită la această categorie de vârstă (minim 65 de ani) și luând în considerare speranța de viață în creștere, eforturile de îmbunătățire a calității vieții la vârstnici ar trebui să capteze atenția”, declară autorul studiului, Nicholas Chesnaye, cercetător al Societății Americane de Nefrologie.

După analiza răspunsurilor celor 1.421 de pacienți s-a arătat că, la începutul studiului, femeile înregistrau scoruri ale sănătății fizice și mintale mult mai mici decât bărbații. Totuși, pe parcursul sudiului, scorurile fizice și mintale au scăzut aproximativ de două ori mai repede la bărbați.

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Nefrologia.ro