Blocarea funcţionării unei singure gene ar putea ameliora semnificativ procesul de vindecare a traumelor suferite pe măduva spinării, conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Maryland (estul SUA), studiu publicat în ultimul număr al revistei “Science Translational Medicine”.

Această descoperire deschide calea spre noi potenţiale tratamente pentru victimele unor accidente soldate cu traumatisme grave ale măduvei spinării, traumatisme ce pot avea consecinţe grave asupra vieţii. Din punct de vedere statistic, aproximativ jumătate dintre persoanele care au suferit traumatisme la nivelul măduvei spinării, paralizează.

Un şoc violent resimţit la nivelul coloanei vertebrale poate fractura sau disloca vertebrele, proces în care sunt distruşi sau afectaţi grav axonii măduvei spinării. Aceşti axoni neuronali au rolul de a asigura influxul nervos de informaţii între creier şi restul organismului şi se află pe toată lungimea măduvei spinării.

În mod paradoxal, în cazul unei traume severe, măduva spinării reacţionează 75
afectându-şi suplimentar propriile celule, conform cercetătorilor americani. Activată de gena Abcc8 în reacţie la traumă, proteina Sur1 face parte dintr-un mecanism de autoapărare al organismului care încearcă să protejeze celulele împotriva unui exces brusc de calciu apărut în organism. În aceste condiţii proteina Sur1 declanşează sinteza de sodiu în organism pentru a reduce cantitatea de calciu ce pătrunde în celule. Însă, în cazul traumelor grave, acest mecanism de protecţie bazat pe activitatea proteinei Sur1 lasă un aflux prea mare de sodiu să pătrundă în celulele nervoase, provocând distrugerea acestora.

Prin blocarea funcţionării genei Abcc8, care determină la rândul său activarea proteinei Sur1, cercetătorii americani au obţinut, pe perioade de timp îndelungate, o mai bună refacere a măduvei spinării afectată de traume, pe cobai. AGERPRES