Aproximativ 450 de persoane s-au prezentat, încă de la primele ore ale zilei de 25 februarie, la Policlinica Bistriţa, pentru a obţine o programare la laboratorul de analize medicale, după ce laboratoarele private din municipiu au anunţat că nu au mai primit bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru analizele gratuite, ţinând cont că bugetul de stat pe anul în curs nu a intrat încă în vigoare.

Având în vedere nemulţumirea exprimată de către cei care s-au prezentat la Policlinică, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, a ţinut să ofere explicaţii în legătură cu situaţia creată, spunând că este una „fără precedent”.

„Astăzi, ne-am confruntat cu o situaţie fără precedent. Cel puţin de când lucrez eu în spital, de aproximativ 19 ani, nu am mai văzut o astfel de situaţie. La primele ore, un număr de aproximativ 400 de pacienţi aşteptau să îşi facă programare pentru efectuarea de analize medicale la laborator. Este o problemă pe care cred că am gestionat-o corespunzător, dar este strict legată de apariţia bugetului pe anul 2019. Având în vedere că preşedintele României nu a promulgat bugetul de stat, Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului nu a putut repartiza sume către laboratoarele private. Din această cauză, niciunul dintre laboratoarele private de analize medicale din oraş nu a putut face programări pentru pacienţi şi toţi aceşti pacienţi s-au îndreptat către Policlinica Bistriţa”, a declarat Lazany, în cadrul unui briefing de presă.

Coordonatorul Policlinicii Bistriţa, dr. Ştefan Pop, a precizat că s-a reuşit, până la prânz, programarea a 390 de persoane pentru luna martie, iar ceilalţi pacienţi au fost trecuţi pe o listă de aşteptare. „Incidente medicale nu au fost. Bineînţeles, au fost oameni nemulţumiţi. Au fost programaţi 390 în total şi au fost puşi pe o listă de aşteptare încă vreo 60, astfel încât, în cazul în care se suplimentează fondurile sau dintre cei 390 poate unii au analize mai ieftine şi se poate să rămână bani, să îi chemăm şi pe aceştia tot în martie”, a explicat Pop.

Chiar dacă la Policlinica Bistriţa a fost implementat, din luna iunie a anului trecut, un sistem de programări online, acesta nu poate fi folosit pentru laboratorul de analize medicale, având în vedere diversitatea şi complexitatea analizelor recomandate de medici în cazul fiecărui pacient.

Potrivit managerului SJU Bistriţa, programările online le-au depăşit numeric, anul trecut, pe cele făcute la ghişeu sau prin telefon, fiind făcute peste 21.000 de astfel de programări, din care în jur de 4.000 de pe adrese de e-mail din străinătate, inclusiv ale rudelor celor care nu au acces la internet. AGERPRES