Inevitabil, amenințarea agenților patogeni se găsește în orice spațiu medical. Pentru a lupta împotriva contaminărilor, este vital ca unitățile medicale să adopte un plan de prevenire a infecțiilor care să vizeze în mod particular dezinfecția sălilor de operații, luând în considerare specificul pacienților și potențialele riscuri la care aceștia sunt expuși.

Protocoalele de curățenie și dezinfecție vor reduce numărul agenților patogeni dar, de cele mai multe ori, nu îi vor elimina complet. Din acest motiv, devine esențială utilizarea complementară a celei mai eficiente tehnologii de prevenire a infecțiilor: dezinfecția cu lumină ultravioletă UV-C. Această tehnologie a fost folosită pentru prima dată pentru dezinfecţia unei săli de operații în anul 1936, când a fost observată o reducere de 11,38 % a ratei infecțiilor post-operatorii.

De atunci, numeroase studii au demonstrat eficiența tehnologiei luminii ultraviolete UV-C împotriva agenților patogeni responsabili de apariția infecțiilor nosocomiale. Potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Infection Control, utilizarea luminii ultraviolete UV-C elimină astăzi până la 97,7% dintre agenții patogeni prezenți în sălile de operație. Mai mult, The American Journal of Infection Control notează că utilizarea tehnologiei luminii UV-C (după protocoalele standard de curățenie și dezinfecție) este una dintre cele mai eficiente metode de a reduce semnificativ numărul agenților patogeni.

BIOCOMP este singura companie din România care oferă dispozitive de dezinfecție UV-C profesionale, asigurând Biosecuritatea Ecologică Integrată a sălilor de operații. Biosecuritatea Ecologică Integrată® este un concept unic, ce presupune abordarea holistică a dezinfecției aerului și a suprafețelor din sălile de operații, pentru blocarea contaminărilor.

În condițiile în care 6 din 10 contaminări se realizează pe calea aerului, decontaminarea aerului este un factor determinant în reușita unei intervenții chirurgicale. Dispozitivele de dezinfecție BIOCOMP cu lumină ultravioletă UV-C pentru dezinfecția aerului sunt special concepute pentru a funcționa în deplină siguranță în prezență umană, inclusiv în timpul intervenției chirurgicale, asigurând un grad maxim de protecție epidemiologică. Aceste dispozitive emit un strat de lumină ultravioletă UV-C paralel cu tavanul și folosesc convecția naturală pentru a dezinfecta aerul din sala de operații. Dezinfecția se realizează în mod ecologic – dispozitivele biocide BIOCOMP nu emit ozon (iritant pentru tractul respirator uman) sau alți compuși secundari.

În completare, dispozitivele BIOCOMP pentru dezinfecția suprafețelor se folosesc doar în absența persoanelor și acționează pentru a crea un sistem activ de protecție împotriva contaminărilor. Perfect adaptat pentru dezinfecția sălilor de operații, dispozitivul de dezinfecție MAXI 360 are o dispersie circulară a luminii ultraviolete UV-C și creează o rețea de lumină ultravioletă UV-C care pătrunde, prin reflexie, şi în spaţiile greu accesibile. Această particularitate asigură o dezinfecţie de până la 99,99%, într-un timp minim de utilizare de 20 minute. Dispozitivul este dotat cu tuburi biocide cu teacă de protecție din Teflon, pentru a preveni împrăștierea cioburilor în cazul spargerii accidentale.

Abordarea holistică a dezinfecției sălilor de operații, prin utilizarea sistemului de Biosecuritate Ecologică Integrată cu tehnologia luminii UV-C BIOCOMP, creează o barieră eficientă ce protejează atât pacienții, a căror stare precară de sănătate nu trebuie agravată prin contaminarea suplimentară cu agenți patogeni periculoși, cât și personalul medical și auxiliar. BIOCOMP produce în România o gamă completă de dispozitive biocide cu lumină ultravioletă UV-C, care asigură dezinfecția eficientă și ecologică a unităților medicale (inclusiv a sălilor de operații) și creează un mediu protejat din punct de vedere epidemiologic, atât de necesar în aplicarea protocoalelor medicale.