Medicii şi asistentele medicale din unităţile şcolare orădene au lucrat în trei schimburi după închiderea unităţilor de învăţământ, alături de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, pe toată perioada stării de urgenţă şi în prima parte a stării de alertă, a informat, joi, printr-un comunicat de presă, conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea (DASO).

Potrivit comunicatului, este vorba despre 9 medici şi 44 de asistente medicale din cadrul instituţiei care au fost delegaţi la DSP, în ziua următoare închiderii unităţilor de învăţământ, de către directorul DASO, Arina Moş.

„Ei au lucrat în regim non-stop, în trei schimburi, inclusiv în zilele nelucrătoare, alături de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, efectuând activităţi specifice contextului pandemiei. Deşi implicate activ alături de DSP Bihor, în această perioadă, cadrele medicale şcolare au asigurat şi evaluarea şi monitorizarea medicală ale persoanelor fără adăpost rezidente în Adăpostul de noapte din structura DAS Oradea, contribuind semnificativ la prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus a beneficiarilor adăpostului. Dorim să le mulţumim şi să ne manifestăm aprecierea faţă de implicarea şi profesionalismul lor”, se arată în comunicat.

În perioada restricţiilor determinate de pandemie, medicii şcolari şi asistentele au preluat declaraţiile persoanelor care au intrat în ţară prin vămile din judeţul Bihor şi au menţinut legătura telefonică cu acestea pe toată perioada izolării. Astfel, au realizat evaluarea şi monitorizarea telefonică a persoanelor care au intrat în izolare la domiciliu, pe întreg judeţul Bihor, şi au luat legătura cu medicii de familie ai acestora.

De asemenea, au introdus în bazele de date ale DSP Bihor datele colectate şi au participat la procesul de evaluare şi monitorizare a persoanelor aflate în carantină, inclusiv întocmirea avizelor epidemiologice şi introducerea rezultatelor analizelor medicale ale acestora.

Totodată, au asigurat suportul necesar Compartimentului de Epidemiologie, inclusiv la anchetele epidemiologice ale bolnavilor de COVID-19 şi au desfăşurat activităţi de informare şi consiliere telefonică a populaţiei referitoare la măsurile de prevenire a infectării cu noul coronavirus.

Începând cu data de 2 iunie, cadrele medicale şcolare vor asigura ducerea la îndeplinire a procedurilor privind prevenirea infectării cu noul coronavirus a elevilor care vor participa la cursurile de pregătire şi examenele pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. AGERPRES/(