Cei aproximativ 40 de medici de familie care asigură garda în cele cinci centre de permanenţă de pe raza judeţului Gorj nu şi-au primit salariul pe luna martie, cu toate că banii pentru salarii există în contul Casei de Asigurări de Sănătate, a declarat miercuri, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Gorj, doctorul Mihai Moisescu.

Acesta a afirmat că în luna aprilie au fost achitate salariile aferente lunilor ianuarie şi februarie, cu toate că, potrivit unei adrese venite de la Ministerul Sănătăţii, ar fi trebuit să fie deja plătite şi salariile pe luna martie, banii respectivi fiind trimişi de minister special cu această destinaţie.

„În luna aprilie am înaintat un memoriu primului ministru în care am prezentat situaţia în care se află medicii de familie din centrele de permanenţă, după ce aceştia nu îşi mai primiseră salariile de mai bine de două luni. Zilele trecute am primit răspuns de la secretarul general al Guvernului în care mă anunţa că memoriul meu a fost trimis Ministerului Sănătăţii pentru soluţionare. La rândul lor, reprezentanţii ministerului mi-au trimis o adresă în care se specifică destul de clar că sumele aferente lunilor februarie şi martie au fost trimise către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a precizat Mihai Moisescu.

„Din ce scrie în respectiva adresă, se înţelege că banii pentru lunile februarie şi martie, circa 145.000 lei, au fost trimişi în conturile CNAS şi, totuşi, medicii au fost plătiţi pentru ianuarie şi februarie. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a achitat salariile pe luna ianuarie din banii respectivi, când aceste plăţi trebuiau efectuate dintr-un cont anterior. Din acest motiv, peste 40 de medici au rămas fără salarii pe luna martie şi suntem deja în luna mai”, a mai menţionat Mihai Moisescu.
Directorul economic al CJAS Gorj, Cosma Dumitrescu, a confirmat miercuri, pentru AGERPRES, că situaţia prezentantă de preşedintele Colegiului Medicilor din Gorj este reală, dar efectuarea plăţii salariilor nu depinde de instituţia pe care o reprezintă.


„Sunt la curent cu situaţia medicilor din centrele de permanenţă. Banii pentru gărzile efectuate de medicii din centrele de permanenţă nu sunt decontaţi de către CJAS fiindcă nu provin din aceleaşi surse ca cei pentru decontarea serviciilor medicale. Aceştia provin dintr-o altă sursă de finanţare, Ministerul Sănătăţii îi trimite direct din fondurile sale CNAS, iar aceasta Ministerului de Finanţe. Probabil că Ministerul Finanţelor se află în deficit de încasări şi nu au trimis încă banii către medici. Nu se pune problema neachitării salariilor şi pe lunile martie şi aprilie, este vorba de o întârziere”, a declarat Cosma Dumitrescu. La nivelul judeţului Gorj, există cinci centre de permanenţă în mediul rural, unde activează aproximativ 40 de medici. AGERPRES