Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, apreciază că testarea voluntară pentru infecţia cu virusul hepatitei C (HCV) reprezintă un pas important în prevenirea şi combaterea acestei maladii.

„Este un pas important şi cred că această etapă de testare este unul dintre paşii importanţi şi devine, practic, un program-pilot al Ministerului Sănătăţii”, a spus Bănicioiu, la lansarea testării voluntare pentru infecţia cu virusul hepatitei C pentru înregistrarea datelor într-un Registru Naţional al Infecţiilor determinate de Virusurile Hepatitice, desfăşurată luni în Piaţa Universităţii.

Potrivit ministrului, pentru anul viitor, această testare ar putea să fie introdusă chiar în pachetul de servicii medicale de bază.

„Este o propunere pe care eu o îmbrăţişez şi urmează a demara discuţiile cu Casa Naţională de Asigurări. Am anunţat-o, pentru că este esenţial ca acest lucru să se întâmple din 2015”, a subliniat Bănicioiu, care şi-a exprimat speranţa ca noile terapii anti-HCV să poată fi introduse pe piaţa românească de anul viitor.

Prezent la eveniment, primarul general Sorin Oprescu a apreciat iniţiativa drept „un semnal dat colectivităţii de hărnicia pe care medicii, sistemul sanitar o au pentru ea”.
„Încep să am certitudinea că ministrul ştie să convingă Guvernul de o mulţime de lucruri care trebuie reparate din cauza anilor care au trecut peste sistemul sanitar”, a spus Oprescu, remarcând profesionalismul profesorului Adrian Streinu-Cercel.

Pentru câteva ore, fiecare persoană care doreşte să se testeze completează un chestionar şi efectuează testul rapid realizat de un colectiv de cadre medicale de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”. Rezultatul poate fi primit în 15 minute.

Alte centre în care va fi organizată o testare voluntară pentru infecţia cu HCV sunt Iaşi şi Timişoara, a spus prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”.

În baza acestui program naţional de screening, ale cărui costuri se ridică la 1,3 milioane de euro, câte nouă medici de familie din fiecare judeţ, din mediul rural şi urban, vor avea posibilitatea să identifice care sunt pacienţii cu risc şi să le propună testarea, până la sfârşitul anului 2015.
În Bucureşti, testarea este realizată cu sprijinul Primăriei Generale, cu fonduri norvegiene.
Din cei 35.282 de pacienţi deja testaţi şi înscrişi în Registrul Naţional al Infecţiilor determinate de Virusurile Hepatitice 1.932 au fost depistaţi pozitiv, aceasta conducând la o rată de pozitivitate de 5,48% la nivelul anului 2013-2014. Grupele de vârstă afectate sunt, în general, între 40 şi 69 de ani, a mai spus Streinu-Cercel. AGERPRES