bazac_ion.jpgIn timpul intrevederii dintre de pe 10 aprilie, dintre ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, si Orsalia Kalantzopoulos, director al Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile Baltice, Europa si Asia Centrala, s-au discutat detaliile implementarii noii politici a medicamentului, strategia de infrastructura spitaliceasca si descentralizarea sistemului de sanatate in Romania.

Cu acest prilej, reprezentantii Bancii Mondiale si-au exprimat sustinerea fata de calendarul de masuri al ministrului Sanatatii, precum si fata de introducerea sistemului de co-plata in Sanatate.

Referindu-se la legislatia privind introducerea pachetului general de servicii si a co-platii ce va fi finalizata la 1 iulie, oficialul BM a spus, in timpul intalnirii : „Acest sistem este folosit de majoritatea tarilor din jurul dumneavoastra. Este folosit cu succes in Ungaria si Croatia. O echipa a BM va va prezenta cele mai uzitate modele in acest sens”. Acesta va presupune o taxa platita unitatilor de sanatate de catre pacient pentru servicii medicale. O parte dintre fondurile astfel colectate vor fi directionate catre furnizorul de servicii, iar cealalta va intra in bugetul unitatii respective. Dupa cum, informeaza Ministerul Sanatatii, legislatia privind introducerea pachetului general de servicii si a co-platii va fi finalizata la 1 iulie, dupa ce, de la 1 iunie, vor fi introduse ghiduri si protocoale terapeutice pentru primele 20 de patologii.

Ministrul Sanatatii analizeaza posibilitatea ca, de la 1 iulie 2009, sistemul de co-plata sa fie aplicat in medicina primara, ambulatorie si spitale. „Toate aceste masuri sunt conditii ale programului de reforma structurala pe care Banca Mondiala l-a negociat cu Romania”, a declarat Ion Bazac, ministrul Sanatatii.

In perioada urmatoare, BM va ajuta cu asistenta tehnica necesara la implementarea initiativei. Ministrul Sanatatii si directorul BM au mai discutat si despre reconversia spitalelor in centre medicale multifunctionale, precum si despre introducerea sistemului asigurarilor private de sanatate si despre legea malpraxisului. Ministrul a subliniat inca o data ca, in acest an, sistemul romanesc de Sanatate are nevoie, poate mai mult ca niciodata, de norme si regulamente.