Fundația Baylor Marea Neagră este membră a rețelei internaționale COBATEST. Organizațiile membre fac eforturi de a aduce testarea pentru diferite boli infecțioase direct în comunitate, acolo unde este nevoie. Fundația Baylor oferă servicii de consiliere și testare voluntară pentru HIV și hepatitele B și C din 2007 și caută să împărtășească partenerilor europeni lecțiile învățate dar și dificultățile legate de testarea în comunitate.
Întâlnirile anuale ale reprezentanților organizațiilor membre ale rețelei COBATEST creează cadrul pentru schimburi de experiență care să conducă la creșterea numărului de persoane testate.
La întâlnirea care a avut loc în ianuarie 2024 la Barcelona, Ștefania Mihale, director dezvoltare programe medicale, a prezentat rezultatele proiectului pilot de autotestare pentru HIV derulat de Fundația Baylor Marea Neagră pe parcursul a 6 luni în anul 2023:
„Am prezentat reprezentanților celorlalte organizații membre ale rețelei COBATEST rezultatele proiectului pilot de folosire a kiturilor de auto-testare HIV în comunitatea din Constanța. Întâlnirea a creat cadrul pentru un productiv schimb de experiență și de învățare din interacțiunea cu organizații care au avut proiecte similare. Discuțiile s-au concentrat asupra beneficiilor și limitelor folosirii autotestelor HIV în diferite contexte: evoluția pe plan local a epidemiei HIV, programele de testare în comunitate aflate în desfășurare în fiecare țară, finanțările existente.
Proiectul nostru pilot a împletit activități de educație în domeniul infecției cu HIV și al hepatitelor virale cu activități de distribuție de kituri de autotestare pentru infecția cu HIV. Scopul acestor activități a fost creșterea accesului la testare HIV pentru tineri cu vârste între 18-34 de ani cu comportamente de risc.
Autotestarea devine o opțiune din ce în ce mai des folosită în ultima vreme și ca metodă de diagnosticare rapidă a unor afecțiuni: gripă, COVID-19, sau a altor boli cu transmitere sexuală, etc. De aceea acest proiect a fost și o ocazie pentru obținerea de feed-back atât despre ușurința folosirii unor astfel de teste cât și despre atitudinea tinerilor față de folosirea acestui tip de testare ca alternativă la modul de testare clasic, prin intermediul unui serviciu de tip medical. Autotestarea HIV este un pas important în demersul de diagnosticare timpurie a celor aflați la risc crescut de infectare și care, din diferite motive, nu pot accesa alte servicii de testare din comunitate.”
La sfârșitul anului 2023, Fundația Baylor Marea Neagră înregistra peste 100.000 de beneficiari, persoane care au solicitat serviciul de testare pentru HIV și hepatitele B și C atât din proprie inițiativă cât și la recomandarea unui medic.
Sursa: Fundatiabaylor.ro