O echipă de cercetători afiliați unor instituții din Germania și uneia din Canada a constatat că este posibilă reprogramarea mușchilor inimii pentru a repara țesutul deteriorat. În lucrarea lor publicată în revista Science, grupul descrie abordarea lor de a repara inimile deteriorate la șoareci și cât de bine a funcționat aceasta atunci când a fost testată.

Există două tipuri principale de atac de cord. Primul apare atunci când ceva împiedică inima să bată. Al doilea apare atunci când fluxul sanguin este limitat la părți ale inimii, împiedicând mușchii din acea zonă să bată. Primul tip este în general fatal, cu excepția cazului în care inima poate fi repornită foarte repede. Al doilea este în general mai puțin grav, dar poate lăsa cicatrici permanente, debilitante. În acest nou efort, cercetătorii au găsit o modalitate de a preveni astfel de cicatrici, cel puțin la șoareci.

Munca bazată pe cercetări anterioare a arătat că, în cazul unui copil care suferă leziuni cardiace în uter, inima se poate repara singură, deoarece celulele cardiomiocitelor se află într-o stare care permite întinerirea. Acest lucru nu este posibil după naștere sau mai târziu în viață, deoarece cardiomiocitele nu mai au capacitatea de a se regenera. După câțiva ani de efort, cercetătorii au descoperit o modalitate de a face în așa fel încât, cardiomiocitele adulte să revină la cardiomiocitele fetale, reprogramându-le prin utilizarea factorilor Yamanaka c-Myc, Klf4, Sox2 și Oct4. Cercetările lor au arătat că astfel de factori se exprimă pentru reînnoirea celulelor. Reprogramarea a inclus, de asemenea, un comutator de pornire/oprire utilizând antibioticul doxiciclină.

 

 

 

Materialul integral pe platorma specializată Cardiologiemoderna.ro