AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor cu Autism a organizat, pe 2 aprilie, o masă rotundă pentru a marca Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. Evenimentul s-a desfășurat la Primăria Sector 1 și a fost dedicat drepturilor persoanelor autiste, cu accent pe promovarea unor modele de servicii adecvate nevoilor tinerilor și adulților din spectru.
Scopul principal al acestei dezbateri a fost crearea unui cadru de dialog constructiv, care să conducă la identificarea și dezvoltarea unor soluții de sprijin durabile pentru persoanele autiste aflate la vârsta tranziției către viața adultă.
La eveniment au participat tineri autiști, părinți, profesioniști din domeniul social și educațional, Director General al DGASPC Sector 1, reprezentanți ai unor instituții din subordinea directiei, ai unităților de învățământ, ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), precum și dna viceprimar al Primăriei Sector 1, Oana Stanciu.
Principalele concluzii ale mesei rotunde:
Nevoile tinerilor autiști sunt diverse – Serviciile sociale trebuie să fie variate și personalizate pentru a răspunde cerințelor diferite ale acestora.
Creșterea numărului de absolvenți autiști – În următorii 2-3 ani, un număr semnificativ de elevi autiști vor ieși din sistemul educațional și vor avea nevoie de sprijin adecvat în comunitate. În anul școlar 2024-2025, în București sunt înregistrați 734 de elevi autiști în învățământul de masă și special, dintre care peste 130 în clasele liceale și de învățământ profesional. Acești tineri vor avea nevoie urgentă de servicii sociale adecvate.
Nevoia de centre de zi și servicii adaptate – Tinerii cu dizabilități complexe au nevoie de centre de zi comunitare, dezvoltate și susținute de autoritățile locale, nu doar de beneficii financiare acordate persoanelor cu dizabilități, limitate și acestea.
Programe comunitare pentru dezvoltare personală și incluziune socială pentru tinerii cu nevoi de suport mai reduse, care sa fie finanțate din fonduri publice. Ex. program „Viață sănătoasă„, program „Mișcare si sport„, IT, Artă s.a
Centre respiro pentru părinți – Familiile care îngrijesc adulți autiști cu nevoi mari de suport au nevoie de servicii de tip respiro, care să le permită să ia pauze de la responsabilitățile de îngrijire adesea foarte grele.
Reprezentanții Primăriei Sector 1 și ai instituțiilor din subordine au recunoscut necesitatea îmbunătățirii și adaptării serviciilor sociale pentru persoanele autiste. Dna viceprimar Oana Stanciu a propus crearea unui grup de lucru pe problematica autismului la nivelul Primăriei Sector 1, o inițiativă pe care o apreciem și așteptăm implementarea concretă.
În paralel cu evenimentul, în holul Primăriei Sector 1 sunt expuse desene, picturi și alte creații ale elevilor și tinerilor autiști, unii fiind beneficiari ai programelor AUTISM ROMÂNIA și ai serviciilor DGASPC Sector 1. Această expoziție are rolul de a sensibiliza și conștientiza publicul larg asupra potențialului și expresivității persoanelor autiste.
Mulțumim Primăriei Sector 1 pentru sprijin, precum și DGASPC Sector 1 pentru colaborarea continuă în beneficiul tinerilor autiști. AUTISM ROMÂNIA își reafirmă angajamentul de a susține drepturile persoanelor autiste și de a milita pentru crearea unor servicii adecvate care să le asigure o viață demnă și independentă în comunitate.
”AUTISM ROMÂNIA promovează și militează pentru drepturile persoanelor autiste din 2001. În ultimii ani, ne-am concentrat pe problematica tinerilor și adulților autiști – un subiect complex, deoarece aceștia au nevoi extrem de diverse. Fiecare persoană autistă este unică. Ne-am îndreptat atenția asupra tinerilor și adulților deoarece drepturile lor – la educație continuă, la dezvoltare prin servicii adaptate, la muncă, locuire, participare în comunitate și o viață demnă – sunt încă departe de a fi respectate.
În școală, copiii noștri, deși au acces la învățământ de masa într-o măsură mult mai mare ca acum 20 de ani, sunt încă „lăsați deoparte”, deoarece sistemul educațional nu este adaptat nevoilor lor specifice. De cele mai multe ori, li se cere conformare la cerințele școlii, în loc să se creeze un mediu educațional adaptat nevoilor lor specifice. Profesorii nu sunt suficient pregătiți în ceea ce privește autismul și strategiile educaționale potrivite. În plus, bullying-ul, inacceptabil pentru orice copil, este o realitate dureroasă pentru imensa majoritate a elevilor autiști și are consecințe dramatice asupra lor pentru toata viața.
După terminarea școlii, situația devine și mai gravă. Mulți dintre acești tineri rămân acasă, fără acces la servicii de sprijin adaptate nevoilor lor. Cei cu nevoi mari și complexe (dizabilitate intelectuală, anxietate severă, tulburări senzoriale, OCD, probleme psihiatrice etc.) nu beneficiază de asistența de care au nevoie. Nici cei cu nevoi moderate, care nu au retard, dar se confruntă cu dificultăți de integrare socială, nu primesc sprijin adecvat. Chiar și tinerii care pot duce o viață semi-independentă sau independentă au nevoie de anumite forme de suport.
Astfel, dreptul acestor persoane la șanse egale, la o viață demnă și la incluziune nu este respectat. Viețile copiilor noștri și ale familiilor noastre sunt profund afectate. Avem nevoie de implicarea autorităților centrale si locale pentru a asigura servicii și politici care să le garanteze copiilor noștri autiști o viață demnă, decentă și cu adevărat incluzivă, respectarea drepturilor lor.” Liuba Iacoblev, președinte.