Tratat-de-chirurgie-vol-IV.jpgAmfiteatrul „Iacob Iacobovici” al Clinicii de Chirurgie I Cluj-Napoca a gazduit, pe 16 aprilie, lansarea volumelor al VIII-lea si al IX-lea din monumentala lucrare medicala „Tratat de chirurgie”, opera editata de Academia Romana, sub indrumarea prof. univ. dr. Irinel Popescu.
Lucrare de referinta pentru comunitatea chirurgilor din Romania, utila medicilor rezidenti, dar si chirurgilor cu experienta, „Tratatul de chirurgie” abordeaza didactic si sistematic elementele de noutate privind diagnostica si teraupeutica.

Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Irinel Popescu a marturisit ca, pentru el, orasul Cluj-Napoca este un „loc de suflet”, exprimandu-si, totodata, bucuria ca in amfiteatrul universitar sunt prezente personalitati de renume de care este legat de ani si ani, printre care mentorul multor generatii, prof. univ. dr. Gica Ionescu, care i-a indrumat toti cei 30 de ani de cariera in domeniul chirurgiei. „In literatura internationala, ritmul cu care se succed editiile unor astfel de tratate este de aproximativ cinci ani si eu as spune ca ar fi bine ca noi sa il respectam, pentru ca din 2001 si pana in 2009 sunt mai multi ani in intervalul optim de aparitie”, a punctat coordonatorul tratatului, subliniind ca fara sprijinul si rigurozitatea profesionala a personalului Editurii Academiei Romane, aparitia lucrarii nu ar fi fost posibila.

Prof. dr. Liviu Vlad, seful Clinicii de Chirurgie III, a prezentat volumul al VIII-lea al tratatului, evidentiind ca „lucrarea se inscrie foarte bine in traditia scolii romanesti de chirurgie”, generatii succesive aducandu-si contributia la elaborarea acestor tratate de profil. „Cel actual nu seamana cu precedentele in aspectele tehnice si de abordare, iar volumele lansate azi prezinta o etalare si evaluare cvasi-exhausiva a tuturor subiectelor conexe si in legatura cu chirurgia”, a spus acesta. Universitarul clujean a recomandat „Tratatul de chirurgie” tuturor celor ce urmeaza sa sustina examene de specialitate in viitorul apropiat. Volumul al IX-lea al tratatului a fost realizat de colective medicale din Cluj-Napoca, Bucuresti, Constanta, Craiova, Iasi, Timisoara si Sibiu.

„Volumul insumeaza 950 de pagini, fiind sistematizat in noua capitole. Cuprinde scheme extrem de clare care ajuta la intelegerea textului, iar bibliografia asupra tematicii reflecta ultimele noutati in domeniu. Totodata, indexul acestui volum este foarte bine sistematizat”, a subliniat, in cadrul prezentarii facute operei, prof. dr. Constantin Ciuce. Ambele volume se afla deja in librarii, la pretul de 300 de lei (180 de lei – volumul VIII, 120 de lei – volumul IX).