Un nou produs impotriva sforaitului – benzile nazale RespirUsor – a fost lansat oficial marti, 10 martie 2009, in Romania.
Produsul, lansat de compania GlaxoSmithKline (GSK), este eficient impotriva sforaitului, nu contine substante medicamentoase, ceea ce face sa nu aiba efecte secundare sistemice, nu trebuie cumparat cu reteta medicala si este usor de folosit. In plus, benzile si-au dovedit eficacitatea in 75% dintre cazuri.
Banda nazala este adeziva, are lamele flexibile si si-a dovedit eficacitatea de a ameliora instantaneu congestia nazala si de a reduce sau elimina sforaitul in cazul a 75% dintre persoanele care au aceasta problema.
Prof. dr. Paul Stoicescu, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, a subliniat, cu prilejul lansarii, ca sforaitul este o problema serioasa, dar mai putin luata in seama, fiind bagatelizata. El a explicat ca medicii o considera o boala grava si o trateaza ca atare. „Aproximativ 80% dintre cuplurile care se confrunta cu sforaitul dorm periodic in camere separate si aproximativ 9 din 10 afirma ca relatia lor ar avea de castigat daca ar exista o solutie impotriva sforaitului”, a spus prof. dr. Stoicescu.
Sforaitul este provocat de o ingustare sau de o blocare a cailor respiratorii nazale. Aceasta ingustare restrictioneaza fluxul de aer intranazal, fortandu-ne sa respiram pe gura, si nu pe nas, a explicat specialistul. In timpul somnului, in special in pozitie culcat pe spate, muschii limbii, ai gatului si ai planseului bucal se relaxeaza, lucru care duce la obturarea cailor aeriene superioare. Astfel, apar vibratii ale tesuturilor moi, provocand sforaitul.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale sforaitului este congestia nazala, care apare in timpul racelii, alergiei sau a unei alte afectiuni respiratorii. Vasele sanguine ale nasului se inflameaza iar respiratia pe nas devine dificila. Dar sforaitul cronic are si alte cauze: deviatia de sept, scaderea tonusului muscular odata cu avansarea in varsta, cresterea greutatii corporale, congestia nazala din perioada de sarcina, consumul de alcool, fumatul, a reliefat prof. dr. Stoicescu.
Benzile nazale nu sunt eficiente in cazul unei deviatii de sept mai accentuate si in cel al persoanelor foarte grase. Oboseala este responsabila pentru instalarea multor afectiuni ale organismului. O alta complicatie grava a sforaitului este sindromul de apnee in somn (oprirea respiratiei pentru cateva secunde, la intervale mai mici sau mai mari de timp). Apneea determina scaderea concentratiei de oxigen in sange, provocand boli cerebrale si cardiace, a mai aratat specialistul. Potrivit acestuia, banda nazala RespirUsor ii poate ajuta pe multi dintre oamenii care sufera de sforait din diverse cauze sa obtina o ameliorare a afectiunii sau chiar sa scape de aceasta problema.
„Banda se aplica simplu pe nas si actioneaza la fel de simplu: ridica bland narile, marind deschiderea cailor nazale si permite persoanei care foloseste produsul sa respire pe nas, si nu pe gura. Astfel, produsul amelioreaza imediat, reducand congestia nazala si, implicit, sforaitul’, a explicat prof. dr. Ioan Paul Stoicescu. ‘Studiile clinice au dovedit ca produsul reduce congestia nazala si elimina astfel sforaitul in cazul a 75% dintre persoanele care il folosesc. Este un produs care nu contine substante medicamentoase, asadar nu creeaza dependenta si poate fi folosit de orice persoana cu varsta peste 5 ani’, a declarat Adrian Samson, General Manager GlaxoSmithKline Consumer Healthcare. De asemenea, a adaugat el, pentru reducerea eficienta a sforaitului este important sa se foloseasca produsul sase nopti consecutiv. In acest timp, organismul reinvata sa respire pe nas, si nu pe gura si, astfel, sforaitul este redus sau chiar eliminat.
In Romania, produsul se gaseste deja in farmacii si poate fi eliberat fara prescriptie medicala. In cursul lunii martie va fi lansat si website-ul produsului, ce contine informatii detaliate, insotite de filme demonstrative despre cum actioneaza si cum se aplica. In farmaciile din tara se vor distribui gratis 800.000 de benzi pentru a fi testate. Costul pentru zece benzi este de 31,4 lei pentru piele normala si pentru zece benzi pentru piele mai sensibila si 62,8 lei pentru 30 de benzi pentru piele normala.
Sforaitul este o problema cronica, in 54% dintre locuinte existand o persoana care are aceasta afectiune, releva un studiu dat publicitatii. Dintre aceste persoane, 90% au un episod de patru ori pe saptamana iar intr-o treime dintre locuinte exista o persoana care alege sa doarma in alta camera din cauza sforaitului, arata un studiu realizat de Compania GlaxoSmithKline (GSK). In Europa au probleme cu sforaitul 35% dintre spanioli si 41% dintre italieni.