ateroscleroza.jpgAteroscleroza este una dintre cauzele principale ale deceselor în România – aproximativ 60% din numărul total al acestora (7,62 decese la 1.000 de locuitori în cazul bărbaţilor, respectiv 5,58 decese la 1.000 de locuitori în cazul femeilor).

La acest capitol, România depăşeşte cu mult media europeană, unde se înregistrează puţin peste 3 decese ale bărbaţilor la 1.000 de locuitori şi puţin peste 2 decese ale femeilor, la 1.000 de locuitori, având drept cauză ateroscleroza.

Cauza apariţiei ateroscerozei este placa de aterom de pe vasele de sânge, care se formează în cazul unor valori ridicate ale colesterolului şi a trigliceridelor. Într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se arată că 8% din totalul bolilor din ţările dezvoltate au drept cauză creşterea colesterolului din sânge, iar 60% dintre bolile de inimă şi 40% dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt efecte ale excesului de colesterol din sânge. Studiul ”Interheart” estimează că 45% dintre cazurile de infarct miocardic înregistrate în Europa de Vest şi 35% dintre cele din Europa Centrală şi de Est sunt provocate de excesul nivelului de lipide faţă de nivelul considerat normal.


Europenii pierd, în medie, 10 ani din viaţă din cauza bolii, a dizabilităţii sau a decesului prematur provocat de afecţiunile inimii şi şapte ani din cauza accidentelor cerebrale vasculare. Prin comparaţie, cancerul determină scăderea duratei de viaţă normală cu 11 ani, relevă acelaşi raport al OMS. La finele anului 2010 a fost lansat în România medicamentul Ascord, primul generic al uneia dintre cele mai importante statine cunoscute la nivel mondial – atorvastatină – utilizate pentru reglarea valorii lipidelor (grăsimii) din sânge. Atunci când dieta fără grăsimi şi modificările induse în stilul de viaţă nu dau rezultatele scontate, în sensul reducerii colesterolului şi a triglicerideridelor, intervine Ascord.


Atorvastatina este indicat ca adjuvant al dietei pentru scăderea valorilor crescute ale colesterolului total, LDL-colesterolului, apoliproproteinei B şi trigliceridelor la pacienţii cu hipercolesterolemie primară, incluzând hipercolesterolemia familială, sau hiperlipidemia combinată când răspunsul obţinut cu celelalte măsuri non-farmacologice este necorespunzător. În plus, medicamentul este indicat pentru scăderea valorilor colesterolului total şi al LDL-colesterolului la pacienţii cu hipercolesterolemie familială homozigotă, ca adjuvant la alte tratamente hipolipemiante sau în cazul în care astfel de tratamente nu sunt disponibile.


Acesta previne evenimentele cardiovasculare la pacienţii cu un risc mare pentru un prim eveniment cardiovascular, ca adjuvant pentru corectarea celorlalţi factori de risc. Eficienţa sa dovedită
ştiinţific se manifestă inclusiv asupra plăcii de aterom de pe vasele de sânge – cauza apariţiei aterosclerozei. AGERPRES