Medici specialişti din domeniul pneumologiei, medici de familie, cadre universitare, asistenţi medicali au participat pe 6 iulie la atelierul de lucru intitulat ”Reabilitarea respiratorie în practica curentă a afecţiunilor respiratorii cronice”, organizat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov, cu ocazia înfiinţării compartimentelor de recuperare medicală respiratorie în cadrul unităţii medicale.

Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Braşov, dr. Dan Moraru, a precizat că din analiza datelor înregistrate la nivelul spitalului se constată că, din cele 2.442 de cazuri externate în 2017, bolile respiratorii cronice care au indicaţie de recuperare medicală respiratorie (BPOC, astmul bronşic, bolile pulmonare interstiţiale cu fibroză, bronşita cronică mucopurulentă, supuraţiile pulmonare, pleureziile de diverse etiologii) sunt în topul celor mai frecvente 10 afecţiuni respiratorii ale pacienţilor externaţi.

”Prin atelierul de azi se evidenţiază anumite exemple concrete, se evidenţiază rezultatele obţinute, se explică cum ar trebui evaluat pacientul, care sunt instrumentele necesare. Una dintre preocupările noastre constante este diversificarea serviciilor oferite pacienţilor, de aceea am solicitat şi obţinut înfiinţarea compartimentului de recuperare medicală respiratorie. Sunt câte două în cadrul fiecărei secţii de adulţi din spitalul nostru şi însumează în total un număr de 18 paturi în regim de spitalizare continuă pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii cronice. Practic, în topul celor mai frecvente 10 afecţiuni respiratorii sunt majoritatea bolilor care se pretează la recuperare respiratorie”, a declarat managerul spitalului.

Prin aceste recuperări se urmăreşte optimizarea tratamentului medical în principal prin exerciţii fizice terapeutice la recomandarea unui kinetoterapeut şi multe alte forme de recuperare, care îl ajută pe pacient să-şi monitorizeze boala mai uşor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Unul dintre invitaţi, medic primar pneumologie – asistent universitar la UMF Carol Davila din Bucureşti dr. Alina Croitoru, care se ocupă de Programul de reabilitare respiratorie din cadrul Institutului de Pneumologioe ”Marius Nasta”, a declarat că deschiderea compartimentului de recuperare medicală respiratorie la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Braşov este o mare realizare atât pentru spital, cât şi pentru Braşov, şi nu face altceva decât să ajute pacientul să se recupereze mai uşor.

”Pacientul cu boală respiratorie trebuie să nu mai simtă că este bolnav, ci trebuie să simtă că se poate confrunta cu problemele vieţii de zi cu zi la fel ca un om sănătos. Trebuie să înveţe să-şi gestioneze boala, asta îl învaţă programul reabilitare respiratorie, practic îşi schimbă conceptul de viaţă a pacientului cu boli respiratorii. Este o metodă complementară, nu înseamnă că pacientul nu mai face tratamentul medicamentos. Astfel de programe se desfăşoară la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, iată că şi la Braşov. Este o subspecialitate a pneumologiei în plină dezvoltare şi cred că pacienţii obţin nişte rezultate vizibile participând la astfel de programe care îi ajută să-şi monitorizeze boala mai uşor”, a spus dr. Alina Croitoru. Ea a adăugat că în România sunt un milion de pacienţi cu boală respiratorie din cauza fumatului, număr care se menţine constant în ultimii ani. AGERPRES