Consiliul General al Capitalei a adoptat, vineri, un proiect în baza căruia Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a fost mandatată să achiziţioneze 3.000 de teste pentru SARS-CoV-2, prin metoda RT PCR, în vederea testării personalului din cadrul serviciilor de utilitate publică.

„Se mandatează Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti să achiziţioneze un număr de 3.000 de teste pentru SARS-CoV-2, prin metoda RT PCR, în vederea testării personalului din cadrul serviciilor de utilitate publică, companiilor municipale al căror acţionar majoritar este Consiliul General al Municipiului Bucureşti, structurilor de interes public local aflate în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, expus în mod direct riscului de îmbolnăvire, putând deveni la rândul său vector de transmisie intra-comunitară”, prevede amendamentul adoptat în şedinţa CGMB.

Finanţarea se va realiza de la bugetul ASSMB, prin virare de credite bugetare. Testarea se va realiza la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Victor Babeş”.

Cătălin Deaconescu (PNL) a susţinut un amendament conform căruia testarea să se realizeze „în condiţiile algoritmului de testare pentru COVID-19 stabilit de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, motivând faptul că „la nivel naţional sunt stabilite reguli clare de către specialiştii din cadrul INSP”.

Amendamentul a fost respins, dar primarul general, Gabriela Firea, a dat asigurări că testarea se va realiza conform regulilor INSP şi că au fost încheiate deja protocoale în acest sens.

„PMB şi cele şase primării de sectoare au încheiat un protocol cu Institutul ‘Matei Balş’, condus de prof. Adrian Streinu Cercel, institut care, la rândul său, a încheiat protocol de colaborare pentru acest proiect cu INSP. Specialiştii din acest institut lucrează deja de aproape două săptămâni îndeaproape cu medicii de la Institutul ‘Matei Balş’, pentru stabilirea pe cale ştiinţifică a eşantionului”, a spus Firea. AGERPRES