Pe data de 17 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Hemofiliei, scopul fiind de a sensibiliza opinia publică privind această maladie, de a promova importanța unor acțiuni comune, coordonate și concentrate care să asigure diagnosticare și tratament accesibil tuturor bolnavilor.

În lume, există aproape 7 milioane de oameni care suferă de o boală de sânge, dar 75% dintre aceştia nu știu că au această problemă de sănătate. De aceea, Federaţia Internațională a Hemofiliei a ales pentru acest an sloganul „Acces echitabil pentru toţi – Conştientizează tulburările de coagulare”, pentru a creşte gradul de conştientizare în societate privind caracterul complex al acestei afecțiuni și necesității asigurării unei îngrijiri multidisciplinare de durată pentru pacienții diagnosticați cu hemofilie.

Hemofilia este o afecțiune ereditară rară, caracterizată printr-o incapacitate a organismului de a coagula corect sângele. Acest lucru poate duce la sângerări severe și dificil de controlat, care pot apărea în urma unor leziuni minore sau chiar în absența unor traume evidente. Persoanele cu hemofilie necesită o gestionare specializată a sănătății și un suport continuu pentru a putea trăi o viață activă.

Potrivit celor mai recente date ale Societății Române de Hematologie, în România există, în prezent, circa 1.800 de pacienți diagnosticați cu hemofilie și peste 2.000 cu boala von Willebrand. Toți pacienții cu hemofilie înregistrați beneficiază de tratament prin programul național de hemofilie și talasemie.

În cadrul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, pacienții care suferă de hemofilie sunt tratați la Spitalul Clinic Colentina și la Spitalul Clinic Colțea, unde există personal medical înalt calificat.

Sursa: ASSMB – Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București