Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) avertizează asupra crizei profunde din sistemul de sănătate, cauzată de politicile actuale ale Guvernului. Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin deciziile luate şi ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol vieţile pacienţilor.

Spitalele din Capitală, aflate sub administrarea ASSMB, se confruntă cu situaţii critice, iar consecinţele sunt alarmante. Situaţia s-a agravat odată cu protestul angajaţilor CNAS.

La Spitalul Clinic Colţea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziţionate a fost decalat, punând în pericol vieţile pacienţilor care depind de aceste tratamente vitale.

La Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Ostoarticular Foişor, finanţarea inconstantă a Programului Naţional de Ortopedie împiedică proiectarea şi programarea activităţii de implantologie a spitalului şi creează presiuni din partea pacienţilor şi a autorităţilor. Spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-şi putea desfăşura neîntrerupt activitatea.

La Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor şi a facturilor de utilităţi pune în pericol întreaga activitate a spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor.

Acestea sunt doar câteva exemple ale situaţiilor dificile prin care au trecut spitalele în aceste zile. Incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare este accentuată de Ordonanţa privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienţilor şi funcţionarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare.

Recent, conducerea ASSMB şi managerii celor 19 spitale din Capitală administrate de Primăria Muncipiului Bucureşti, prin ASSMB, au adresat Guvernului un Memoriu comun, cu solicitarea de a fi efectuate „toate demersurile legale necesare, în vederea iniţierii şi adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicare Art. I alin. (1) şi de la Art. II alin. (1), în ceea ce priveşte achiziţiile şi cheltuielile destinate unităţilor sanitare publice”.

ASSMB cere Guvernului să acorde o atenţie deosebită acestor aspecte şi să urgenteze soluţiile pentru a evita colapsul sistemului medical şi a proteja viaţa şi sănătatea cetăţenilor. Comunicat de presă – Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti