ASPTMR  – Asocația Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi – Drog Rezistentă – a lansat pe data de 29 aprilie proiectul Servicii comunitare integrate pentru pacienții cu tuberculoză și familiile lor – SCI-TB. 

România are cea mai mare incidență de TBC din Uniunea Europeană, iar situația este cu atât mai gravă cu cât spitalele și secțiile de pneumoftiziologie din România sunt în prima linie a luptei contra pandemiei  COVID-19. În acest context, ASPTMR a lansat proiectul ” ”Servicii comunitare integrate pentru pacienții cu tuberculoză și familiile lor-SCI-TB”  în cadrul unei conferințe live.

Conferința a fost transmisă pe pagina de Facebook a Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă.

Președintele ASPTMRCătălina Constantin, a prezentat contextul și obiectivele proiectului SCI-TB și a anunțat: ”Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă a câștigat un grant cu aplicația <Servicii comunitare integrate pentru pacienții cu tuberculoză și familiile lor – SCI – TB>, al cărui buget total este de 249.468,90 euro pentru o perioadă de 2 ani”.

60 de actori locali (ONG-uri, asistenți sociali, jurnaliști, medici de familie, asistenți medicali, psihologi etc) vor fi instruiți pentru a oferi servicii integrate pacienților cu tuberculoză și familiilor acestora. Totodată, va avea loc și derularea unei campanii de advocacy pentru  adoptarea de către autoritățile publice locale și centrale a unei metodologii de lucru pentru oferirea de servicii comunitare integrate.

Proiectul este implementat în Constanța, Prahova și Dolj și este derulat de ASPTMR în parteneriat cu Romanian Angel Appeal (RAA), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Asociația Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice (CMPP), LHL International Tuberculosis Foundation, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.

Printre invitații care au luat cuvântul în cadrul conferinței s-au numărat:  Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, Ioana Munteanu, coordonator național al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, și Silvia Asandi, Director General al Fundației Romanian Angel Appeal.

 

 

 

Sursă material și foto: ASPTMR- Facebook