medicamente.jpgPacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina sunt nevoiţi să îşi cumpere o parte dintre medicamentele sub formă de tablete sau capsule prescrise, deoarece spitalul are numai injectabile şi contractele de achiziţii încheiate la începutul anului nu prevăd şi cumpărarea de medicamente sub formă de capsule sau tablete necesare în multe afecţiuni.

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Romeo Stănculescu, a recunoscut luni că în unitatea sanitară lipsesc pastile precum cele de algocalmin, paracetamol, aspirină, triferment, silimarină, deşi în spital există paracetamol injectabil, mult mai scump şi care pentru a fi administrat presupune înţeparea pacientului, deci o procedură dureroasă.

„Lipsesc medicamente banale care sunt folosite la o boală de ficat, precum silimarina, lipsesc de la Secţia Infecţioase antidiareicele etc. Unele sunt înlocuibile cu soluţiile perfuzabile, dar nu e normal, că e şi mai dureroasă procedura şi mai scumpă; una e să dau ometrazol două pastile, alta medicament injectabil, care e mult mai scump. Paracetamol s-a luat perfuzabil, 9.000 de flacoane, care au costat 75.000 lei fără TVA. Păi cu aceeaşi sumă se putea lua o cantitate foarte mare de paracetamol pastile”, a spus Stănculescu.


Medicul a explicat de ce SJU Slatina se află în situaţia de a nu avea medicamente pentru pacienţi, deşi nu mai are datorii, şi anume din cauza unor contracte încheiate cu furnizorii la începutul anului, în baza unor licitaţii, de către fosta conducere a unităţii. Contractele încheiate nu pot fi deocamdată modificate chiar dacă spitalul nu este aprovizionat cu medicamente de strictă necesitate.

B„Acum SJU Slatina se aprovizionează în baza unor licitaţii şi contracte făcute de conducerea anterioară a spitalului. La momentul respectiv ori nu s-a evaluat corect necesarul întocmit de medicii şefi de secţie sau licitaţiile efectuate au fost făcute numai pe anumite grupe de medicamente. S-au omis anumite medicamente strict necesare, în formă de tablete sau capsule şi acum suntem în postura de a ne baza pe licitaţiile anterioare. E dificil să facem alte licitaţii până la sfârşitul anului, dar vom încerca să căutăm soluţii”, a afirmat el. Romeo Stănculescu a adăugat că medicamentele care sunt furnizate la ora actuală sunt cele primite ca urmare a licitaţiilor anterioare.


„Noi nu putem deocamdată să mai modificăm aceste contracte, să reluăm licitaţiile. Rămâne să vedem ce cadru legal ne permite reluarea licitaţiilor. Dacă nu reuşim să facem licitaţii anul acesta, aşteptăm necesarul pentru anul 2011 să facem aprovizionarea. Trebuie să vedem cum s-au făcut licitaţiile, dacă nu s-au prezentat producătorii, dacă nu au fost trecute pe necesar, dacă nu le-au oferit furnizorii. Să vedem dacă putem face o altă licitaţie. Nu ştiu de ce s-au preferat medicamente injectabile în loc de cele ce pot fi luate pe cale orală”, a mai spus directorul medical al SJU Slatina.


Acesta a arătat că în prezent spitalul din Slatina nu mai are datorii, acestea fiind acoperite din suma alocată de Ministerul Sănătăţii (6 milioane euro) şi o parte de către SJU Slatina (4 milioane euro). Actuala conducere a Spitalului Judeţean Slatina a fost numită în luna iunie, când fosta conducere a fost demisă după ce un copil de 9 ani, tratat în spital, a murit din cauza unei fracturi de antebraţ. AGERPRES