aspero.jpgAsociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO) va continua pentru al treilea an consecutiv seria de acţiuni de informare cu scopul de a sublinia necesitatea conştientizării impactului acestei afecţiuni asupra pacienţilor şi familiilor acestora, cu prilejul Zilei Mondiale a Epilepsiei.

Astfel, campania organizată în acest an ‘Epilepsia nu este un monstru – priveşte dincolo de simptome!” care se va derula timp de două săptămâni se va bucura de o imagine cu un puternic impact vizual, printr-un spot informativ, difuzat la fiecare 30 de minute pe ecranele din toate staţiile de metrou, şi printr-un poster colantat pe spatele unor autobuze din reţeaua de transport în comun, respectiv pe liniile 104,135, 168 şi 330, care traversează Capitala.

De asemenea, cu acest prilej un număr de aproximativ 250 – 300 de taxiuri vor arbora steguleţe de culoare mov care vor conţine mesajul campaniei în şase zone principale ale capitalei (Pieţele Unirii, Română, Victoriei, Charles de Gaules, Presei Libere şi Domenii).

De asemenea ASPERO va organiza în cursul lunii mai un ‘Training de informare pentru profesorii din Bucureşti, privind promovarea unei atitudini adecvate faţă de elevii cu epilepsie’.
‘Publicul trebuie informat asupra pericolului pe care il reprezintă această boală şi de ce sprijin au nevoie cei care sunt bolnavi. Dincolo de informaţie şi educaţie, avem nevoie de mai multe resurse şi de mai mult sprijin pentru tratarea bolnavilor care suferă de această afecţiune. Avem nevoie de mai multe centre de tratare a epilepsiei. Avem nevoie să le oferim pacienţilor acces la tratamente moderne, la investigaţii şi echipamente performante’, a declarat dr. Ioana Mândruţă, medic neurolog, prin intermediul unui comunicat remis marţi presei.

‘Pacienţii epileptici sunt etichetaţi, sunt marginalizaţi, îşi găsesc cu greu un loc de muncă, şi toate acestea din cauza lipsei de educaţie. Cei din jur nu înţeleg natura acestei boli, drept pentru care este foarte uşor să fie speriaţi. Dorim să îi învăţăm pe oameni cum trebuie să se poarte în cazul în care sunt martorii unei crize şi vrem să transmitem că bolnavii de epilepsie au nevoie de înţelegere şi de acceptare socială, pentru a putea duce o viaţă normală’, a afirmat directorul executiv ASPERO Ileana Ştefan.
Epilepsia afectează aproximativ 500.000 de români, conform estimărilor specialiştilor. Această tulburare răspunde la tratament medicamentos în doar 70% din cazuri, astfel ca 3 din 10 pacienţi nu îşi pot controla afecţiunea, întrucât unele forme ale bolii sunt rezistente la tratamentul medicamentos şi necesită altfel de intervenţii sau sau tratamente adecvate. La nivel mondial, unul din 100 de oameni suferă din cauza acestei afecţiuni. AGERPRES