Reprezentanţii asociaţiilor pacienţilor transplantaţi consideră că ar fi necesar ca România să încheie un acord lărgit cu Eurotransplant pentru toate organele.

În primul rând, am spus că atribuţiile şi competenţele Agenţiei Naţionale de Transplant să fie completate, sporite şi mai ales să fie mai bine adaptate Directivei UE; mă refer la Directiva 45/2010 în ceea ce priveşte calitatea şi siguranţa activităţii de transplant. În primul rând, ne referim în mod deosebit la calitatea organelor prelevate, ne referim la asigurarea medicaţiei imunosupresoare inovative, la pregătirea specialiştilor în domeniu, la siguranţa transportului în ceea ce priveşte organele prelevate, dar şi în ceea ce priveşte colaborarea internaţională şi aici iarăşi unii dintre colegii noştri au ridicat că este nevoie să ne înscriem în Eurotransplant, adică să colaborăm în acest cadru mai larg european pentru ca şansa pacienţilor, mai ales a celor care sunt în situaţii critice, să sporească, pentru a putea să beneficieze de organul salvator„, a declarat joi preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, după întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

El consideră că unii pacienţi ar fi putut fi salvaţi dacă România ar fi avut un acord mai larg cu Eurotransplant.

„Poate că unii dintre noi puteau să fie salvaţi dacă aveam această posibilitate mai largă – înscriindu-ne şi în Eurotransplant – de a beneficia de un organ salvator. (…) Obiectivul principal este ca organele pe care noi le prelevăm să fie folosite în mod prioritar în ţara noastră, dar acolo unde există un risc major, unde pacientul este într-o situaţie critică, făcând parte din această componentă europeană, şansele cresc pentru că se acordă atenţia cuvenită pacientului suferind care se află într-o fază critică pentru ca el să fie salvat. Este o nouă şansă spre viaţă prin înscrierea noastră în cadrul Eurotransplant”, a susţinut Tache.

Potrivit acestuia, în cadrul întâlnirii de joi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-a discutat pe articole proiectul de lege privind transplantul.

„Astăzi am dezbătut cu delegaţia MS articolele de fond din noul proiect al legii transplantului. (…) În prima fază am avut o întrevedere cu domnul ministru, care ne-a supus atenţiei toată disponibilitatea domniei sale de a conlucra cu noi în primul rând asociaţiile de pacienţi, dar şi cu specialişti şi societatea civilă, pentru ca această lege să aibă o formă finală cât mai adecvată, care să corespundă, să răspundă nevoilor noastre, ale pacienţilor, să aibă transparenţa necesară şi să fie o lege care să fie agreată de către toate părţile şi să nu mai fie necesar ulterior ca să mai aducem modificări şi îmbunătăţiri acestui act normativ”, a declarat acesta.

La rândul său, reprezentantul Asociaţiei Române de Transplant Pulmonar, Adrian Popa, a vorbit despre beneficiile unui acord lărgit cu Eurotransplant, însă a spus că a observat o reticenţă faţă de acest lucru în discuţiile de la MS.

„Este o reticenţă faţă de Eurotransplant din partea instituţiei. Nu ştiu de ce. Probabil că nu se cunoaşte exact modul în care lucrează Eurotransplant sau se lucrează cu Eurotransplant. Eu sunt convins că este nevoie (n.r. de asocierea cu Eurotransplant), pentru că eu am făcut transplant pulmonar în Viena şi am ajuns acolo prin Eurotransplant. (…) Ştiu că s-a făcut cum trebuie şi transparent şi în siguranţă. Beneficiile pe care le-ar aduce asocierea cu Eurotransplant ar fi mult mai mari decât orice taxă”, a arătat Popa. AGERPRES