Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Radu Gănescu, a declarat joi că finanţarea în sistemul de sănătate creşte, însă „foarte puţin” în raport cu nevoile.

Finanţarea este inadecvată pentru nevoile noastre, pentru nevoile pacienţilor. (…) Nu putem să vorbim despre un tratament corect al pacienţilor dacă nu le oferi tot ce înseamnă acel tratament. Soluţia este ca finanţarea în sistemul de sănătate să fie una corectă. Finanţarea creşte, creşte foarte puţin în raport cu nevoia„, a susţinut Gănescu, într-o conferinţă.

El a afirmat că „degeaba” se face un transplant unui pacient dacă, în unele cazuri, nu există medicamente pentru tratamentul necesar.

„Degeaba faci transplant unui pacient şi a doua zi nu ai ce să îi dai medicament, nu poţi să îi faci un simplu tratament imunosupresor. Degeaba se face o intervenţie chirurgicală dacă nu există anticoagulante. Degeaba medicii încearcă să facă un serviciu medical profesionist dacă nu au cu ce să îl trateze. Degeaba managerul încearcă să gestioneze cât mai corect şi eficient un serviciu medical dacă nu are finanţare”, a spus reprezentantul asociaţiei de pacienţi.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, a acuzat faptul că sistemul este „subfinanţat” şi nu există „nicio transparenţă” privind bugetul de sănătate.

„Sistemul este pe butuci de foarte mulţi ani, noi pacienţii o spunem de nenumărate ori. Avem un sistem subfinanţat. Nu ştim unde sunt banii. Noi ştim că plătim în fiecare lună. Plătim în fiecare lună nişte bani care se duc la bugetul statului. De acolo, Ministerul de Finanţe ne spune şi noi trebuie să îl credem pe cuvânt de pionier care este suma pe care o va aloca CNAS, spunând că este cea pe care ei au colectat-o. Nu există nicio transparenţă privind bugetul, banii care intră la fondul de stat privind sănătatea”, a susţinut Lăpădatu.

Teme actuale de interes pentru sistemul de sănătate din România sunt dezbătute joi în cadrul conferinţei PRIA HealthCare, organizată de PRIAevents, eveniment la care participă reprezentanţi ai industriei farmaceutice, industriei dispozitivelor şi echipamentelor medicale, ai spitalelor de stat şi private, specialişti, distribuitori, pacienţi. Printre subiectele ce vor fi abordate se numără lista medicamentelor şi preţul acestora, situaţia spitalelor, taxa de clawback, sistemele informatice şi bugetul CNAS, situaţia personalului medical, clinicile private de sănătate, asigurările de sănătate şi finanţarea sistemului. AGERPRES