În România, incidența persoanelor care suferă de autism este de aproximativ 30.000 de persoane cu Tulburări din Spectrul Autismului. La nivel mondial, 1 din 68 de copii sunt prinși în spectrul acestui univers.

Autismul este o afecțiune care poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau chiar nivel de educație.  Această tulburare nu se poate vindeca, însă diagnosticarea precoce și intervenția timpurie pot ajuta până la 47% dintre copiii cu autism să poată beneficia de o viață independentă. În lipsa activităților teapeutice, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp.

„Familia are un rol esenţial atât pentru copilul cu dizabilități cât și pentru copilul tipic cu scopul de a-i oferi o dezvoltare echilibrată și armonioasă. Este bine cunoscut faptul că în orice familie există perioade cu probleme, însă este extrem de important ca aceste greutăți să fie depășite împreună, cu un limbaj comun, prin susținere și sprijin,” declară Alexandra Dreghiciu, fondatoarea Centrului THE STORY OF AUTISM.

Momentul în care într-o familie se naște un copil cu nevoi speciale reprezintă un stres substanțial, indiferent de pregătirea educaţională a părinților sau chiar de situația materială. Nivelul de stres cu care se confruntă familia este amplificat și de o serie de alte probleme, printre acestea:

  • reducerea drastică a bugetului familiei, deoarece unul dintre părinți trebuie să renunțe la locul de muncă pentru a oferi mai mult timp copilului;

  • destrămarea relaţiilor sociale anterioare;

  • renunțarea la activitățile obișnuite;

  • lipsa asistenței psihologice în vederea depășirii situației etc.

Pe lângă acest sentiment se află, de foarte multe ori și sentimentul de vină față de dizabilitatea copilului, necesitatea de a și-l manifesta printr-un sacrificiu personal.

Asociația The Story of Autism derulează două proiecte de mare anvergură, Povestea lui Luca și Make a Friend și astfel contribuie la o mai bună dezvoltare și implicare în societate, atât a copilului care suferă de această afecțiune cât și a persoanelor din jurul său, familie și profesori.