Asociaţia Telefonul Copilului, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, continuă activităţile de prevenire dedicate copiilor în cadrul proiectului „Nu-ţi accidenta viaţa în consumul de droguri”, în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog.
„Am 17 ani. Simt nevoia să vorbesc cu cineva despre problema mea. Sunt doi ani de când am început să consum droguri. Cred că sunt dependent spun asta pentru că am încercat să renunţ şi nu am reuşit. M-am simţit foarte rău şi astfel am continuat să consum.”
„Am 17 ani. Vă sun pentru că am impresia că situaţia mi-a scăpat de sub control. Aş vrea ca discuţia să rămână anonimă. Care este problema mea? Consumul de substanţe interzise. Da, recunosc că de ceva timp consum ‘legale’.”
Sunt doar două dintre mărturiile adolescenţilor care au sunat la Asociaţia Telefonul Copilului şi pe care le puteţi regăsi pe platforma educaţională online https://bedrugfree.116111.ro/, unde se prezintă experienţe inspirate din apeluri reale, preluate de Asociaţia Telefonul Copilului. Pentru a respecta confidenţialitatea şi curajul celor care ne-au sunat la 116111 şi pe care i-am consiliat, unele detalii au fost rescrise.
Totodată, pe platformă sunt expuse materiale educaţionale realizate de experţi în psihologia copilului, toxicologie şi ştiinţe juridice. Platforma online https://bedrugfree.116111.ro/ prezintă informaţii despre situaţiile de risc la care sunt expuşi copiii, sfaturi de prevenire, soluţii, iar legislaţia este explicată pe înţelesul copiilor, cuprinzând şi cele mai recente modificări legislative.
În perioada 23.11.2023 – 05.12.2023, 51 de adolescenţi au contactat linia europeană de asistenţă pentru copii 116111, cunoscută drept Telefonul Copilului, pentru a căuta ajutor sau pur şi simplu să simtă că nu sunt singuri, că e cineva aici să-i asculte, să-i ghideze şi să le ofere soluţii. Consilierea juridică a fost solicitată în 18,5% din situaţiile preluate şi a făcut referire în principal la prevederile Noului Cod Penal, art. 113 – Regimul răspunderii penale a minorului, în procentaj de 43% din totalul solicitărilor de consiliere juridică, respectiv Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, în procentaj de 27,5%, adolescenţii dorind să ştie în ce măsură ar putea fi pedepsiţi din punct de vedere legal dacă ar consuma/distribui substanţe interzise.
Consilierea psihologică a fost solicitată în 83% din totalul situaţiilor înregistrate şi a făcut referire la potenţiali factori de risc asociaţi cu tendinţa de a consuma substanţe interzise precum dificultăţi de relaţionare şi neînţelegeri în familie, în procentaj de 37,2%, nevoia de comunicare în procentaj de 23,5%, manifestări din spectrul anxios-depresiv în procentaj de 11,7%. În urma cazurilor înregistrate de Asociaţia Telefonul Copilului, în perioada de implementare a proiectului, categoria de vârstă cea mai vulnerabilă o reprezintă grupa 13 – 15 ani, în procentaj de 41,2%, urmată de grupa de vârstă 16 – 17 ani, în procentaj de 21,6%.
De asemenea, tot în această perioadă, 23.11.2023 – 05.12.2023, au avut loc sesiuni educaţionale oferite unui număr de peste 200 de elevi din învăţământul gimnazial şi liceal, elevi care urmează cursurile Şcolii Gimnaziale Speciale pentru Surzi nr. 1, Liceului Greco-Catolic Timotei Cipariu, Şcolii Gimnaziale „General Eremia Grigorescu” Bucureşti şi Şcolii Gimnaziale „Anton Pann” Voluntari, iar acestea vor continua in perioada următoare. Sesiunile educaţionale au fost susţinute de experţi în psihologia copilului şi toxicologie ai Asociaţiei Telefonul Copilului, împreună cu experţi antidrog ai Agenţiei Naţionale Antidrog. Copiilor le-au fost oferite totodată materiale educaţionale tip puzzle, precum si insigne, brelocuri, pixuri, creioane care promovează platforma educaţională online a proiectului https://bedrugfree.116111.ro/, precum şi mesajul campaniei „Fii cine eşti, nu cine vor alţii să fii. #BeDrugFree”.
116 111 este linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului şi Orange Romania Communications. Apelul către 116 111 este oferit gratuit de Orange Romania Communications.
Asociaţia Telefonul Copilului
Cu o experienţă de peste 17 ani în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi ale familiei, Asociaţia Telefonul Copilului este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, din România, care pune la dispoziţia copiilor şi părinţilor linia europeană de asistenţă pentru copii, 116111, cunoscută şi în rândul copiilor din România drept Telefonul Copilului, disponibilă de luni până vineri, între orele 10.00-20.00.
În perioada 21 noiembrie 2001 – 30 octombrie 2023, un număr total de 2.815.676 de apeluri a fost înregistrat de Asociaţia Telefonul Copilului, iar dintre acestea au fost identificate 104.711 cazuri care au necesitat intervenţia instituţiilor abilitate. Apelul este oferit gratuit de Orange Romania Communications.
Pentru informaţii detaliate despre Asociaţia Telefonul Copilului şi activitatea acesteia, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon: 0740 111 468, adresa de e-mail telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau să accesaţi website-ul organizaţiei noastre www.116111.ro.