Campania Nu pierde din vedere!are drept scop informarea publicului cu privire la cauzele, semnele și modurile în care se previn afecțiunile oculare degenerative. 90% dintre afecțiunile oculare se pot trata dacă sunt descoperite din timp. De aceea oamenii sunt încurajați să meargă anual la medicul oftalmolog.

Îngrijirea primară a ochilor trebuie să devină o prioritate de sănătate.

Serviciile preventive sunt esențiale pentru a-i ajuta pe adulți să își mențină vederea. Acestea includ un examen oftalmologic complet anual pentru toți cei cu vârsta de peste 40 de ani.

Campania “Nu pierde din vedere!” scoate în evidență importanță consultului oftalmologic anual  în prevenția bolilor degenerative.

Cataracta se dezvoltă de obicei lent și progresiv, provocând o scădere treptată și nedureroasă a vederii. Cea mai bună abordare este detectarea timpurie, monitorizarea progresiei și luarea în considerare a unei intervenții chirurgicale de cataractă, care este de obicei efectuată în momentul în care pierderea vederii începe să interfereze cu cerințele vizuale ale persoanei.

Glaucomul este o boală cu dezvoltare lentă și fără simptome evidente. 50% din cei cu această afecțiune nu află de problema lor decât atunci când este prea târziu, mai exact atunci când își pierd o parte din vedere.

Degenerescența maculară legată de vârstă reprezintă una dintre principalele cauze de orbire la persoanele adulte. Aceasta face ca oamenii să își piardă vederea clară și dreaptă, necesară pentru a conduce, citi sau pentru a distinge fețe sau detalii. În urma unui studiu a reieșit că 60% din populația României vede în ceață atunci când citește sau șofează.

Retinopatia diabetică poate fi prevenită în mare măsură prin diagnosticare precoce și tratament. Prima se dezvoltă retinopatia neproliferativă. Retinopatia proliferativă este mai severă și poate conduce la hemoragie vitroasă și dezlipire de retina.

Persoanele care se confruntă cu pierderea sau scădearea majoră a vederii sunt mai restricționate în activitățile lor zilnice, au mai puțină interacțiune socială, se simt mai singure și sunt expuse riscului de a dezvolta simptome depresive.

#NUPIERDEDINVEDERE și programează-te acum la oftalmolog!

Mai multe detalii despre campania „Nu trece cu vederea! ” pot fi găsite pe https://www.educatie-si-sanatate.ro/proiecte/nu-pierde-din-vedere