Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România a organizat pe 22 februarie 2017, la Complexul de Servicii Sociale OMINIS din București, seminarul “FRICA și scleroza multiplă”. La eveniment s-au prezentat aspecte teoretice și s-au găsit soluții practice, alături de psihologul Manuela Mihai, despre gestionarea fricii, ca modalitate de diminuare a efectelor sclerozei multiple.
Emoția cea mai intensă și mai des experimentată de către persoanele afectate de scleroza multiplă este frica. Frica de a nu ajunge în scaun cu rotile, frica de a nu mai vedea, vorbi, mișca sau gândi suficient de rapid și clar, frica de a nu mai fi independent, de a rămâne singur sau fără job… o paletă largă de frici, date în special de experiența de viață a fiecărei persoane, de evoluția, dar mai ales de imprevizibilitatea și impredictibilitatea acestei afecțiuni.
Agenda evenimentului a inclus aspecte legate de axa timpului, cu implicațiile sale asupra gândurilor și emoțiilor, corpurile fizic, emoțional și mental, cu influența lor asupra producerii sau dispariției bolii și respirația conștientă, ca mecanism prin care se îndreaptă atenția spre prezent. Exercițiile practice abordate au inclus tipurile de respirație conștientă care stopează gândurile/emoțiile distructive (cele orientate către trecut sau viitor). Evenimentul s-a încheiat cu o rundă utilă de întrebări și răspunsuri.
|