Asociatia OncoPacientilor Phoenix atrage atentia autoritatilor ca pacientii cu cancer nu au timp si le solicita pastrarea continuarii tratamentelor oncolgice.

Asociatia OncoPacientilor PHOENIX s-a adresat autoritatilor cu: Propunere de reglementare a Ordonantei Militare nr.2 din 21.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID 19, respectiv, de pastrare a continuarii tratamentelor oncolgice (chimioterapie si radioterapie) sau in orice alta forma, pentru toti pacientii oncologici, din tara. 

Prin aceasta a solicitat reglementarea actului normativ in vederea pastrarii posibilitatii de continuare a tratamentelor oncolgice (chimioterapie si radioteraie) in orice forma, pentru toti pacientii oncologici, in toata tara, avand in vedere atat importanta tratamentelor in speranta de viata a bolnavilor dar si atenuarea impactului psihologic negativ creat.

În România, in ultimii ani, a crescut numarul de pacienti diagnosticati cu cancer si implicit poate creste numarul deceselor, daca nu se iau masuri de revenire la administrarea tratamentelor. Gravitatea bolii, in multe cazuri depistata tardiv, necesita tratament ugent si continuu. De retinut si impactul emotional, social, si psihologic, mortalitatea prin cancer in Romania fiind una din cele mai ridicate din Europa.

Asociatia se alatura Institutului Oncologic “Prof Dr Al Trestioreanu” Bucuresti si altor institutii care s-au exprimat in acest sens.

„Aceasta propunere de modificare si clarificare am luat-o ca urmare a multor semnale si apeluri primite in ultimele 24 de ore in cadrul asociatiei, de la pacienti oncologici din toata tara, afectati psihologic de haos si de imposibilitatea continuarii tratamentelor oncologice, fiind constienti ca viata lor depinde de aceste tratamente”, a declarat Presedintele Fondator al asociatiei, Ioana Cristea.