În acest an, Ioana Cristea, Președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX, precizează că, ,,suntem încă sub semnul pandemiei în campania de prevenire a cancerelor de piele „SOARE FĂRĂ PETE”, dar să conştientizăm importanţa educaţiei, a informării, a screening-ului şi a adresării la medic, pentru publicul larg, inclusiv pentru oncopacienţi”.

Campania „SOARE FĂRĂ PETE”, a fost iniţiată în 2016, pornind de la programul ,,Donează și o viață salvează” prin care a fost sprijinit un tânăr pacient cu melanom în stadiul IV, care a pierdut lupta cu viaţa. ,,Fiind depistat tardiv, bătălia a fost lungă și ne-am dat seama cât de mult contează prevenția, informația, screeningul care fac practic diferența între viață și moarte, astfel mi-a creat emoţie şi am demarat această campanie”, a mai mărturisit doamna Ioana Cristea, organizator al campaniei.

Acţiunile AOP Phoenix desfăşurate în campania „Soare Fără Pete” de anul acesta.

Asociația OncoPacienților PHOENIX a organizat, în cadrul ediţiei a V-a a campaniei Naţionale „SOARE FĂRĂ PETE”, evenimentul online „Cancerele de piele în actualitate, de la A la Z. De la prevenţie la diagnostic timpuriu şi tratament”, pe platforma 360medical, care marchează luna Mai – Luna Mondială a Cancerelor de Piele. Evenimentul a fost transmis live pe pagina asociaţiei, în 20 mai.

În cadrul evenimentului au fost prezentări ale unor medici renumiţi, referitoare la informarea şi educarea a pacienţilor cu cancere de piele şi a publicului larg, la debut de sezon estival în pandemie.

,Marcând luna Mai – Luna Cancerlor de piele, am considerat potrivit să readucem în atentia publicului larg, la debut de sezon estival şi evadare din pandemie, importanţa prevenirii acestora şi să transformăm protecţia în prevenţie”. declară Ioana Cristea, Președintele Fondator, Asociația OncoPacienților PHOENIX.

Cancerele de piele sunt cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. Conform estimărilor, anual peste 3 milioane de cazuri de cancer de piele non melanom sunt nou diagnosticate la nivel global. Acestora li se adaugă încă 150.000 de cazuri de melanom, care au crescut cu 300%, în special la tineri.

Doamna conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier Prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale a salutat iniţiativa evenimentului şi a atenţionat asupra faptului că ,,Unul din fiecare 3 cancere diagnosticate în lume este cancer de piele, iar incidența a crescut dramatic în ultimii ani, la fel și mortalitatea cauzată de acest tip de cancer”, dar “dacă este diagnosticat și tratat în stadii incipiente cancerul de piele poate fi ușor de vindecat”.

Şi doamna conf. univ. dr. Ana Maria Forsea, de la clinica de Dermatologie Oncologică a Spitalului Elias a subliniat amplitudinea gravităţii cum, ,,Cancerele de piele sunt o problemă majoră de sănătate publică. Peste 60.000 de oameni mor în fiecare an din cauza melanomului în lumea întreagă și aproape jumătate din aceste decese sunt în Europa. Costurile medicale anuale produse de cancerele pielii se ridică la zeci de milioane de euro, datorate atât diagnosticului cât și tratamentelor  dificile și adeseori toxice și costisitoare”. Totodată, a mai explicat pe larg despre evitarea expunerii la radiaţiile solare şi cum se face autoexaminarea pielii, în ce constă regula ABCDE și cum trebuie făcută prevenția cancerelor de piele. Astfel ne-a asigurat şi că ,,problema cancerului de piele poate fi învinsă, poate fi combătută cu atenție la prevenție și la diagnosticul cât mai timpuriu”.

Referitor la screeningul cancerelor de piele din perspectiva medicului de familie a vorbit tot pe larg dr. Daciana Toma, medic de familie și secretarul Societății Naționale de Medicina de Familie (SNMF), iar despre accesul la investigații pentru depistarea precoce a cancerelor de piele şi imediat la tratament a prezentat dr. Daniela Zob, medic primar oncologie medicală și dr. Iolanda Augustin, medic rezident oncologie din cadrul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București.

Campania „Soare Fără Pete” va continua cu distribuirea a peste 10.000 flyere, cu autoexaminarea petelor şi aluniţelor prin regula A-B-C-D-E publicului larg, în Bucureşti, alte oraşe în special pe litoral, pe tot parcursul anului. La Institutul Oncologic Bucureşti, parter, în rastelul asociaţiei, dar şi în alte spitale şi locaţii din Bucureşti şi din alte oraşe, cei interesaţi găsesc flyere cu regula A-B-C-D-E care ajută la identificarea unei pete sau aluniţe cu suspiciune si se pot adresa medicului dermatolog de urgenţă, astfel îşi pot salva viaţa.

De asemenea, între 1-7 iunie reprezentanţii asociaţiei vor distribui flyere turiştilor de pe litoral, pe Faleza din Mamaia şi nu numai. Nu în ultimul rand, asociaţia va oferi peste 300 dermatoscopii gratuite, turiştilor, în Mamaia, pe plaja Hotel Tomis, iar aceştia vor primi 300 produse de protecţie solară, între 3-6 iunie.

Asociaţia OncoPacientilor PHOENIX lansat în ultimii ani mai multe campanii de conștientizare și prevenire a cancerului de piele, si cel mamar și pulmonar, dar şi campanii de screening.

Am făcut peste 500 de dermatoscopii în București și pe litoral iar statistic vorbind, din acestea, la copii – din 195 – au fost cu suspiciune 0,5%, iar la adulţi – din 310 – au fost cu suspiciune 16%, inclusiv cu temutul melanom. Facem acțiuni cu publicul larg și cu pacienți, cu membri activi în asociație, care oferă puterea exemplului”, a mai spus Ioana Cristea.