1 Octombrie reprezintă, la nivel mondial, ziua dedicată luptei împotriva cancerului la sân. Asociaţia OncoHelp marchează acest moment prin aprinderea unor lumini roz care vor îmbrăca clădirea Centrului de Oncologie OncoHelp, timp de o săptămână, începând cu seara zilei de 30 septembrie 2020. Mesajul pe care Asociaţia OncoHelp doreşte să îl transmită tuturor femeilor este acela că printr-un control medical anual boala poate fi depistată la timp şi învinsă.

Orice femeie trebuie să aibă grijă de sănătatea ei, iar prevenţia joacă un rol extrem de important în tratamentul cancerului de sân. Asociaţia OncoHelp subliniază importanţa prevenţiei şi conştientizarea pericolului reprezentat de această boală necruţătoare.

Depistat în stadiul incipient, cancerul de sân poate fi vindecat în proporţie de peste 90%. De aceea femeilor le este recomandată autoexaminarea sânilor prin tehnici de autopalpare, precum şi efectuarea unor controale anuale la medicul specialist astfel încât să poată fi identificate orice formaţiuni anormale.

„Conform Ghidului European de Oncologie, în 2018 în toată lumea au fost diagnosticate 2,1 milioane de cazuri noi de cancer la sân. Statisticile din ultimii ani arata că 1 din 4 femei la nivel mondial va dezvolta cancer la sân de-a lungul vieţii. Incidenţa cancerului la sân a crescut odată cu îmbătrînirea populaţiei dar şi datorită introducerii mamografiei de screening.

Cei mai importanţi factori de risc sunt predispoziţia genetică, expunerea prelungită la estrogeni, radiaţiile ionizante, nuliparitatea şi istoricul de leziuni benigne la nivelul sânului. Cancerul de sân rămâne în continuare principala cauză de deces prin cancer la femei atât în Europa cât şi în întreaga lume. Un sfert din cancerele de sân apar înaintea vârstei de 50 de ani şi la mai puţin de 5%, înaintea vârstei de 35 de ani.

Tratamentul cancerului la sân este complex şi necesită o echipă multidisciplinară de diagnostic şi tratament. Depistarea în stadii incipiente creşte rata de vindecare. Pentru prevenirea cancerului de sân este nevoie de o educaţie medicală încă din timpul anilor de şcoală, însuşirea tehnicilor de autopalpare şi sensibilizarea populaţiei feminine pentru prezentarea la medicul de familie şi apoi la specialist ori de câte ori apare o suspiciune de existentenţă a unei modificări clinice la nivelul sânilor. În stadiul incipient, cancerul de sân nu doare!” a declarat Dr. Cristina Oprean, Medic Primar Oncolog – Şef Spitalizare de Zi, Secţia Oncologie – Centrul de Oncologie OncoHelp Timişoara.

Asociaţia OncoHelp a realizat materiale de informare destinate conştientizării importanţei prevenţiei în sănătatea sânilor, pe care le va afişa în Centrul de Oncologie OncoHelp Timişoara. Acestora li se va alătura semnul fundiţei roz realizat din flori, simbol al luptei împotriva cancerului, care va fi expus la intrarea Centrului de Oncologie. Le mulţumim partenerilor noştri: Elba SA, Elba Com SRL, Pro Dance Show SRL şi Atelierul de Flori Miss Daisy pentru sprijinul pe care ni l-au acordat.