Peste 200 de profesioniști români îngrijire paliativă, alături de invitați din Marea Britanie, Austria, Franța, Statele Unite, Canada și România au celebrat în octombrie 20 de ani de la înființarea organizației sub umbrela căreia organizează an de an conferința națională de îngrijiri paliative.

Pe 18 octombrie 2018, în cadrul Evenimentului aniversar “ANIP 20 ANI”, găzduit de Poiana Brașov, 250 de profesioniști în paliație din țară și din străinătate au fost părtași la momente-surpriză emoționante: pornind cu remake-ul fotografiei de acum 20 ani cu cei care au format nucleul fondatorilor ANIP și continuând cu decernarea (sau menționarea în cazul celor care nu au putut fi prezenți) a trofeelor și diplomelor de excelență dedicate celor 11 personalități care au avut un rol decisiv în:

  • introducerea și dezvoltarea îngrijirii paliative în România- Graham Perolls CNG, OBE;
  • dezvoltarea îngrijirii paliative în România- Conf. Dr. Daniela Moșoiu și Prof. Mălina Dumitrescu;
  • elaborarea și promovarea legislației ce asigură accesul pacienților la tratamentul durerii -Prof. Dr. Ostin Mungiu și Prof. Dr. Florinel Bădulescu;
  • recunoașterea îngrijirii paliative ca disciplină medicală și dezvoltarea educației în îngrijiri paliative pentru medici- Prof. Dr. Alexandru Voicu și Prof. Dr. Andrei Achimaș;
  • includerea unei componente de îngrijiri paliative în Programul de Reformă a sistemului românesc de sănătate- Dr. Cristina Vladu;
  • înființarea Comisiei de paliație și standardizarea serviciilor de îngrijiri paliative – Dr. Vasile Cepoi;
  • recunoașterea îngrijirii paliative în mediul academic- Prof. Dr. Vasile Astărăstoaie și Prof. Dr. Ing. Ioan Vasile Abrudan.

ANIP este o organizație neguvernamentală înființată la Brașov, în anul 1998, la inițiativa Conf. Dr. Daniela Moșoiu și a unui grup de profesioniști dornici să dezvolte acest domeniu în România, prin facilitarea accesului la informația de specialitate și a comunicării între profesioniștii din îngrijiri paliative sau sunt interesați de acest domeniu. Membrii individuali sunt medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, psihologi, consilieri spirituali dar şi de alte profesii.

Membrii colectivi sunt organizații ce furnizeaza îngrijiri paliative în diferitele judete ale țării. ANIP este membru al European Association for Palliative Care (EAPC) din 2008 și al Worldwide Palliative Care Alliance (WPCA) din 2009. Din 2013 asociația este reprezentată de Prof. Mălina Dumitrecu (președinte), membrii actualului consiliulu național ANIP (aleși în 2017) fiind: Conf. Dr. Vladimir Poroch, Dr. Ariana Roșiu; Dr. Mircea Șerpe; Conf. Dr. Daniela Moșoiu; As. Univ. Dr. Sorina Pop; As. Med. Dr. Nicoleta Mitrea; SL Dr. Laurențiu Simion; Psih. Mihaela Dumitrache; Dr. Codruța Comșa; As. Med. Mihaiela Stanciu; Dr. Vrânceanu Anca; Dr. Angelica Lascu.

La evenimentul aniversar a fost lansat Catalogul serviciilor de îngrijiri paliative din România, ediția 2018.