Asociaţia Medicilor Pensionari din România a marcat sâmbătă 10 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, preşedintele asociaţiei, dr.Virginia Ioan, a precizat că de la început scopul a fost de a atrage atenţia forurilor abilitate asupra existenţei acestei categorii sociale de profesionişti care „a fost uitată, încercând să trăiască din pensii de supravieţuire şi fără nicio facilitate pentru îngrijirea sănătăţii lor”.

Dr. Virginia Ioan a reliefat că în repetate rânduri a făcut demersurile necesare pentru obţinerea de prioritate la consultaţii şi internări în spitale în condiţii decente, precum şi pentru locuri în staţiuni balneo-climaterice, obţinerea de medicamente şi examene paraclinice gratuite, dar fără succes.

Aceasta a menţionat că s-a reuşit să se stipuleze în Legea nr.95 obţinerea de medicamente gratuite, însă nu au fost prevăzute fondurile necesare. O altă nemulţumire a asociaţiei o reprezintă faptul că nu s-a reuşit să se înfiinţeze o casă de retragere pentru medicii pensionari singuri, neputincioşi, care nu necesită internare. De asemenea, asociaţia nu are încă un sediu, a mai spus dr. Virginia Ioan. Aceasta a amintit şi de suportul obţinut de medicii pensionari de la Colegiul Medicilor din Bucureşti de a acorda masă gratuită la 60 de medici pensionari, pachete cu alimente la sărbători, suport pentru organizarea manifestărilor anuale.


Dr. Virginia Ioan a subliniat că aceste facilităţi au fost obţinute în mod special cu sprijinul primarului Capitalei, Sorin Oprescu, şi al prof. dr. Ioan Lascăr. Medicii pensionari îşi doresc în continuare ca în viitor să beneficieze de medicamente gratuite, de consultaţii şi examene paraclinice gratuite, să aibă întâietate la consultaţii şi să ducă o viaţă decentă. O altă propunere a fost aceea ca medicii parlamentari să analizeze propunerile făcute şi să elaboreze o lege pentru medicii pensionari. La eveniment a fost prezent şi senatorul dr. Cristian Rădulescu, care a recunoscut nevoile pensionarilor, dar nu a dat mari speranţe de rezolvare problemelor acestora, având în vedere situaţia actuală. Cristian Rădulescu le-a recomandat însă angajaţilor, viitorilor pensionari, să-şi facă pensii private şi să plătească asigurări private de sănătate.


Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, dr. Alexandru Brezoescu, a menţionat că şi acest for vine cu un ajutor social pentru colegii aflaţi în nevoi şi şi-a exprimat speranţa că pensionarii nu vor mai fi nevoiţi să iasă în stradă. Cu acest prilej au fost atribuite diplome, iar primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a înmânat o distincţie Asociaţiei Medicilor Pensionari şi preşedintei acesteia o diplomă. Maria Georgescu, reprezentanta primăriei sectorului 2, i-a asigurat pe medici că edilul sectorului va fi în continuare alături de medicii pensionari, dar şi de sistemul de sănătate pe care l-a sprijinit şi îl sprijină în continuare. AGERPRES