Profesorul Antje Körner, de la Helmholtz München și Universitatea din Leipzig a fost desemnată ca laureată, în 2024, al Premiului pentru Excelență pentru Obezitate, instituit în ianuarie 2023 de Asociația Europeană pentru Studiul Obezității (EASO) și Fundația Novo Nordisk. Premiul pentru excelență a fost acordat medicului endocrinolog pediatru pentru cercetări revoluționare privind originea și consecințele obezității infantile.

Premiul constă în 2 milioane DKK, din care 300.000 DKK drept premiu personal și 1,7 milioane DKK alocate pentru cercetare. În același timp, alți patru cercetători primesc Premiul New Investigator pentru cercetări promițătoare în domeniul obezității.

Premiul pentru excelență pentru obezitate EASO-Novo Nordisk Foundation recunoaște contribuțiile remarcabile de cercetare sau tehnologie care îmbunătățesc înțelegerea obezității, etiologia, complicațiile, prevenirea și managementul acesteia. Anul acesta, premiul a fost acordat profesorului Antje Körner, șeful de cercetare metabolică la Institutul Helmholtz pentru cercetare metabolică, obezitate și vasculară de la Universitatea din Leipzig din Germania.

Suntem încântați că profesorul Körner a primit acest prestigios premiu. Cercetarea ei revoluționară, care a contribuit în mod semnificativ la înțelegerea originii și a consecințelor obezității infantile, este cu adevărat inspirațională pentru domeniul obezității”, spune prof. Arne Astrup, vicepreședinte pe probleme de Obezitate și Științe Nutriționale, la Fundația Novo Nordisk.

Cercetarea profesorului Körner a fost esențială în caracterizarea funcției și distribuției țesutului adipos la copiii cu obezitate și în identificarea biomarkerilor pentru complicațiile legate de obezitate. Domnia sa a jucat, de asemenea, un rol cheie în înțelegerea factorilor genetici și epigenetici care contribuie la obezitatea pediatrică și este un susținător puternic al transpunerii cercetării științifice în practica clinică pentru a aborda povara obezității pediatrice la nivel național și internațional”, a declarat prof. Astrup.

Pe lângă Premiul pentru excelență pentru obezitate, EASO și Fundația Novo Nordisk au acordat și patru premii pentru investigatori noi, fiecare dintre acestea incluzând un grant de cercetare în valoare de 300.000 DKK.

Suntem încântați să continuăm parteneriatul nostru cu Fundația Novo Nordisk în sprijinirea acestor granturi de cercetare care se concentrează pe progrese inovatoare în obezitate. Așteptăm cu nerăbdare să ascultăm prezentările câștigătorilor și să participăm la sesiunile lor oficiale de recunoaștere în timpul viitorului Congres european privind obezitatea”, spune președintele EASO, profesorul Jason Halford.

 

Înțelegerea și abordarea obezității la copii

Interesul profesorului Körner pentru obezitate a început în timp ce ea era la facultatea de medicină. Astăzi, ea îmbină rolul ei de endocrinolog pediatru practicant cu cercetarea. pentru a înțelege mai bine originea, mecanismele și consecințele obezității infantile.

Când am început, obezitatea era văzută ca un eșec în adoptarea unui stil de viață sănătos. Acum știm că există predispoziții genetice și factori de risc de mediu care conduc la obezitate. Cu toate acestea, copiii nu beneficiază de progresele științifice și clinice în acest domeniu. Scopul meu personal este să schimb asta,” explică profesorul Körner.

Cu experiența sa clinică, profesorul Körner folosește o abordare translațională și holistică în cercetarea ei, care combină biologia celulară, biologia moleculară, abordările clinice, epidemiologice și genetice pentru a studia traiectoriile și comorbiditățile obezității.

Ambiția mea este să abordez obezitatea la copii, obținând o perspectivă mai bună asupra asocierilor epidemiologice și clinice ale acesteia, a mecanismelor care stau la bază – cu un accent deosebit pe modificările țesutului adipos – și a relevanței funcționale a factorilor de risc genetici și de mediu. Pe baza unei mai bune înțelegeri a acestor interacțiuni, ne propunem să identificăm ținte de prevenire și tratament acționabile și să furnizăm dovezi pentru un răspuns mai bun la tratament dacă aceste măsuri sunt inițiate devreme, din în copilărie”, spune profesorul Körner.

Cercetările profesorului Körner au arătat că, copilăria timpurie este un moment critic pentru dezvoltarea obezității susținute până la vârsta adultă: „Factorii care contribuie la dezvoltarea obezității încep să acționeze foarte devreme în viață. Și în timp ce comorbiditățile obezității sunt de obicei diagnosticate la vârsta adultă, dezvoltarea lor începe în copilărie. Prin urmare, avem o oportunitate de a interfera cu dezvoltarea obezității și a complicațiilor metabolice la copii, deoarece sistemele lor metabolice sunt încă în curs de dezvoltare.”

Prin acordarea premiului, profesorul Körner intenționează să investigheze cum să identifice copiii cu cel mai mare risc de deteriorare metabolică precoce și de dezvoltare a obezității și să ofere dovezi științifice ale beneficiului susținut al intervenției timpurii și inițierii tratamentului la acești copii.

Copilăria ne oferă o oportunitate unică de a identifica cei mai timpurii factori de risc biologic și de mediu pentru obezitate”, explică ea. „Odată ce am identificat copiii cu cel mai mare risc, cercetarea noastră va analiza dacă putem preveni sau încetini progresia obezității și a comorbidităților acesteia cu o intervenție inteligentă – folosind un tratament farmacologic inovator combinat cu o abordare psihologică terapeutică. De asemenea, sperăm să identificăm predictorii răspunsului la tratament la copii și factorii potențial modificabili care protejează de obezitate.”

În timp ce grantul va sprijini programul de cercetare al profesorului Körner în următorii trei ani, ea speră, de asemenea, că premiul va ajuta la creșterea vizibilității obezității infantile: „Copiii sunt foarte importanți pentru mine. Este vital să luptăm cu stigmatizarea și să conștientizăm că obezitatea este o boală. Trebuie să ne asigurăm că acești copii sunt incluși pe agendele naționale și internaționale de cercetare și să depășim decalajul de tratament dintre adulți și copii.”

 

Patru cercetători primesc premii pentru noi investigatori

Alți patru cercetători primesc Premiul New Investigator pentru cercetări promițătoare în domeniul obezității:

Birgitta van der Kolk- Cercetare fundamentală – Un bursier postdoctoral la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a adus o nouă lumină asupra obezității și a mecanismelor de scădere în greutate prin cercetările sale multidisciplinare privind fenotipurile de rezistență la insulină specifice țesuturilor și metabolismul mitocondrial în țesutul adipos și mușchiul scheletic. Scopul ei este de a avansa în dezvoltarea de tratamente bazate pe știință pentru obezitate prin identificarea căilor moleculare care afectează fiziologia întregului corp în pierderea cu succes în greutate și în obezitate la o populație în vârstă.

Andrew Agbaje – Obezitate infantilă –MD, MPH, PhD, FESC, epidemiolog clinician pediatru și cercetător principal al grupului de cercetare „urFIT-child”, Universitatea din Finlanda de Est (Finlanda) și Universitatea din Exeter (Marea Britanie) primește Premiul pentru descoperirea rigidității arteriale, ca un nou factor de risc pentru obezitatea pediatrică și rezistența la insulină, identificând timpul critic pentru întreruperea ciclului patologic de rezistență la insulină-masa grasă și demonstrând activitatea fizică de intensitate scăzută ca un antidot extrem de eficient pentru inversarea depozitului excesiv de grăsime indus de sedentarismul copilăriei.

Borja Martinez Tellez – Cercetare clinică — Cercetător la Universitatea din Almeria și Spitalul Universitar Torrecardenas din Spania, este recunoscut pentru cercetările sale de pionierat privind rolul țesutului adipos brun (BAT) în metabolismul uman. Investigațiile sale în curs explorează prezența potențială a depozitelor de BAT neidentificate anterior la femei și examinează efectele intervențiilor inovatoare, cum ar fi exercițiile fizice sau agoniştii B2, asupra îmbunătățirii termogenezei BAT. Dezvăluirea potențială a unui nou depozit de BAT și a funcției sale la femei sugerează posibila dezvoltare a unor tratamente personalizate pentru pacienții cu obezitate.

Laura Gray- Sănătate publică — Cercetător la Universitatea din Sheffield, Regatul Unit, a efectuat cercetări ample privind obezitatea și sănătatea populației. Ea are un interes deosebit pentru obezitate și a condus cercetări privind obezitatea infantilă și obezitatea la adulții în vârstă, precum și analizarea tendințelor obezității de-a lungul timpului.

Toate premiile vor fi prezentate oficial la cel de-al 30-lea Congres European privind Obezitatea (#ECO2024), care va avea loc în 12-15 mai 2024, unde participanții vor avea ocazia să asculte o prelegere a câștigătorului Premiului pentru Excelență și prezentări ale fiecarui câştigător la secțiunea Premiu pentru Investigator Nou. Înregistrarea este disponibilă aici: https://eco2024.org.

 

Obezitatea: o epidemie în creștere

Obezitatea este o boală cronică complexă care are un impact asupra sănătății și poate duce la un risc crescut de diabet, boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Obezitatea este responsabilă pentru aproximativ cinci milioane de decese în întreaga lume în fiecare an.

În prezent, peste 890 de milioane de adulți trăiesc cu obezitate, ceea ce corespunde la 1 din 8 persoane din lume – o cifră care s-a dublat din 1990.

Prevalența obezității este în creștere și la copii: 2% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani trăiau cu obezitate în 1990, această cifră crescând de patru ori la 8%, sau 160 de milioane, până în 2022.

 

Sursa: Easo.org