ADOM, singura instituție din România care specializează și reunește manageri dedicați pentru clinicile dentare, continuă campania „Rămâi medic în România”, lansată anul trecut, asigurând suport în tot procesul de integrare a medicilor pe piața muncii din țara noastră, prin intermediul mai multor cursuri de specializare, burse de studiu și sprijin în găsirea unui loc de muncă.

„Am observat că, din păcate, mulți dintre medicii care pleacă din țară nu cunosc întru totul condițiile din străinătate, nu știu că există țări în care sunt limitați la câteva manopere, trebuie să se supună unor reglementări dezavantajoase sau unor taxe foarte mari. De asemenea, ei nu cunosc nici potențialul pieței din România și nici ritmul rapid de dezvoltare al clinicilor din ultimii ani. De aceea, ne vom concentra atenția, în continuare, pe acțiuni care fac din România o piață atractivă pentru medicii dentiști. În 2018, oferim 3 burse integrale în valoare totală de 20.000 de euro pentru medicii dentiști care vor să se întoarcă în țară. Mai exact, aceștia vor beneficia de cursuri de specializare în cadrul Școlii Dental Office Managers, stagii de lucru în clinici de top din România, dar și sprijin în procesul de reintegrare”, declară dr. Oana Taban, Președintele Asociației Dental Office Managers.

 

Stomatologie la cele mai înalte standarde și în România

Inițiativa este parte din campania „Rămâi medic în România”, al cărei scop este acela de a face cunoscut faptul că există opțiuni profesionale și în România, că interesul pentru servicii medicale premium crește permanent în țara noastră, iar un număr considerabil de clinici private se dezvoltă pentru a le oferi medicilor un mediu de lucru similar clinicilor din străinătate.

De la lansarea acestei campanii, ADOM a contribuit la dezvoltarea a peste 300 de manageri dedicați clinicilor stomatologice, dar și a 170 de cabinete și clinici de medicină dentară din țara noastră. De asemenea, în ultimii 3 ani a oferit programe de pregătire pentru peste 20 de studenți în ani terminali.

 

Lucruri mai puțin știute despre practica stomatologică în Vestul Europei

Printre cele mai invocate motive pentru care medicii români hotărăsc să plece din țară se numără cele financiare. Foarte puțin cunoscute sunt, însă, reglementările legale specifice sistemelor din țările respective sau aspectele care țin de fiscalitate și taxe.

„Medicii stomatologi au statut de liber profesionist, precum în România, și plătesc aceleași taxe ca alte categorii de liber profesioniști. Numai că în UK taxele sunt calculate în funcție de venit. Cu cât câștigi mai mult, cu atât procentul de taxe crește, ajungând uneori până la 50%”, declară dr. Mihaela F., medic dentist în UK.

În Olanda se calculează taxe pe venit aplicându-se un impozit gradual. Pentru un medic cu propria companie, impozitul este, în medie, de 38%. Separat, trebuiesc plătite taxe sociale (asigurare de sănătate 100-150 euro/lună, taxa față de municipalitate, taxa la Colegiul Medicilor sau orice altă asociație de stomatologi – aproximativ 1.000 euro/ an, nu este obligatoriu dar recomandat; asigurare de malpraxis – 150 euro). Pentru mine, cel mai dificil era că nu mă puteam dezvolta profesional deoarece eram limitată la anumite manopere și de aceea, după 2 ani, am decis să mă întorc înapoi în țară”, spune Alina S., medic dentist reîntors în țară.

Pentru a oferi medicilor români o perspectivă completă asupra condițiilor de muncă din străinătate, înainte de a face acest pas, ADOM a demarat o cercetare alături de parteneri din SUA, UK, Germania, Austria, Franța, Olanda. Rezultatele studiului vor fi făcute publice în decursul anului următor, în cadrul primei conferințe de managementul clinicilor dentare din țara noastră.

 

Medicii tineri se hotărăsc să emigreze chiar din timpul facultății

În ultimii 10 ani, de la momentul aderării României la Uniunea Europeană, 16.000 de medici au ales să părăsească țara și să muncească în sistemele medicale din străinătate. În prezent, 5 absolvenți candidează pentru un post de medic rezident, iar alți zeci de medici rezidenți își cer drepturile în stradă. În tot acest timp, deficitul de medici se adâncește în țara noastră, spre deosebire de alte state: statisticile arată că în Germania, Norvegia, sau Danemarca, numărul medicilor stomatologi raportat la 100.000 de locuitori este mai mare decât în România.

O altă problemă îngrijiorătoare a exodului din sănătate se referă la migrația medicilor tineri. Mai mult, unii dintre medicii tineri iau această decizie chiar din timpul facultăţii. Cele mai frecvente destinații alese de medici sunt cele din Vestul Europei, țări precum Austria, Germania, Franța, Marea Britanie și țările scandinave.

În ciuda exodului medicilor stomatologi, potențialul pieței muncii din România pentru personalul stomatologic este ridicat. Dacă în alte țări sistemele de asigurări au impus o atitudine preventivă pentru a împiedica apariția afecțiunilor grave în timp, reducând astfel necesitatea manoperelor medicale complexe, în țara noastră cazuistica este mult mai diversificată. Un studiu ADOM dat publicității anul acesta, în luna septembrie, arăta o preocupare tot mai mare a românilor faţă de tratamentele complexe cu implanturi dentare: numărul celor care le accesează este de 3 ori mai mare, în prezent, faţă de acum 5 ani.