Asociația CREDU, specializată în educația în sănătate, derulează în perioada următoare, sub umbrela programului “Alegeri sănătoase” proiectele “Sănătatea adolescentului” și „Sănătatea bărbatului, tânărului și adolescentului”.

Proiectul «Sănătatea bărbatului, tânărului și adolescentului» (iunie 2024)

Într-un mod poate surprinzător, dar dovedit de statistici, în țările dezvoltate, a fi bărbat constituie primul factor de risc demografic de mortalitate timpurie. În multe boli, rata mortalității bărbaților este mai mare decât cea a femeilor. Bărbații sunt mai des victimele accidentelor mortale decât femeile. În plus, rata sinuciderilor este mai mare în rândul bărbaților decât în rândul femeilor.

Această observație se explică parțial prin comportamentele adoptate de mulți bărbați. Într-adevăr, acestea din urma tind să aibă un consum mai mare de alcool și tutun decât femeile, dar și și mai ales un exces de greutate mai marcant. În plus, bărbații efectuează mai puține examinări de screening și fac mult mai puține exerciții după vârsta de 40 de ani.

De aceea, Asociația CREDU și-a propus să realizeze o campanie care să- i ajute pe tinerii adolescenți „băieți” asupra riscurilor și pericolelor la care se pot expune încă de la vârste fragede, iar pe bărbați să ii familiarizeze cu screeninguri și măsuri de prevenție esențiale pentru o viață perfect sănătoasă.

Proiectul « Sănătatea bărbatului, tânărului și adolescentului » este conceput în două părți, fiecare parte având mai multe secțiuni (paneluri).

Partea I este dedicată sănătății bărbaților, iar Partea a II-a este dedicată sănătății tinerilor și adolescenților și conține secțiuni de urologie, endocrinologie, dermatologie, screening, nutriție și risc de obezitate concepute cu tematici specifice vârstei.

Secțiuni :

  1. Panel endocrinologie:  Impactul echilibrului hormonal asupra sănătăţii bărbaţilor.
  2. Panel dermatologie:Problemele de piele comune întâlnite de bărbaţi
  3. Panel urologie: Depistarea precoce a cancerului de prostată și a altor probleme urologice specifice bărbaţilor. Soluţii și sfaturi pentru îngrijirea sănătăţii urologice.
  4. Panel sănătatea mentală și emoţională:  Importanţa sănătăţii mentale și emoţionale, modalităţi de gestionare a stresului, anxietăţii și depresiei.
  5. Panel screening:Importanţa efectuării regulate a testelor de screening pentru depistarea precoce a afecţiunilor cum ar fi cancerul de prostată, bolile de inimă și diabetul.
  6. Panel nutriţie și riscul de obezitate: Sfaturi și informaţii despre alimentaţia sănătoasă și echilibrată, adaptate nevoilor nutriţionale ale bărbaţilor și strategii pentru menţinerea unei greutăţi  sănătoase.

Proiectul „Sănătatea bărbatului, tânărului și adolescentului” include:

  • Conferinţa: Oferă o platformă pentru educare și discuţii interactive cu specialiști în domeniu.
  • Ghidul realizat cu informații oferite de specialiști în cadrul conferinţei, dar și materiale suplimentare. O resursă practică și accesibilă care vă fi disponibilă gratuit pe site-ul Asociaţiei Credu, oferind informaţii utile și sfaturi pentru îngrijirea sănătăţii bărbaţilor, tinerilor și adolescenţilor.
  • Campanie de educare și informare: Vom utiliza mediile digitale pentru a promova și populariza evenimentul și informaţiile relevante legate de sănătatea bărbaţilor, pentru a ajunge la un public mai larg și a crește gradul de conștientizare.
  • Identificarea de probleme:Prin discuţii și feedback-ul participanţilor, vom identifica domenii de interes și preocupări pentru a planifica evenimente și proiecte de educaţie viitoare.

Proiectul “Sănătatea adolescentului” (octombrie 2024)

Comportamentele care apar și se instalează în perioada adolescenței și a copilăriei  vor condiționa viitorul în materie de sănătate, potrivit statisticilor mondiale.

De aceea problemele lor sunt esențiale, în sensul că angajează capitalul de dezvoltarea și viitorul oricărei societăți deoarece unele dintre aceste probleme tinerilor și al adolescenților au un prognostic sever, imediat sau termen lung.

Cercetările arata că toate „ comportamentelor corecte”  se fixează  în primii ani de  copilărie timpurie, în cadrul familiilor. În lipsa conștientizării acestui aspect, în mediul familial, societatea este obligata să preia, alături de autorități educarea pentru și în sănătate.