In ultimele saptamani, Asociatia Colegiul Pacientilor a primit numeroase sesizari telefonice din partea cetatenilor referitor la comunicarea defectuoasa a institutiilor statului (DSP-uri, Grupul de Comunicare Strategica, Ministerul Sanatatii) cu privire la circuite si proceduri punctuale pentru persoanele infectate cu COVID 19.
“Autoritatile fac apel la populatie de aproximativ 5 luni sa se informeze doar din surse oficiale si credibile. In acest moment romanii se pierd intr-un labirint al site-urilor  guvernamentale si, din lipsa de informatii structurate aglomereaza liniile telefonice ale DSP-urilor. Din pacate, Directiile de Sanatate Publica nu raspund la telefon cu zilele sau directioneaza oamenii catre medicii de familie, iar medicii de familie la randul lor ii sfatuiesc sa sune la DSP-uri. Oamenii sunt dezorientati si panicati pentru ca nu exista circuite clare, nu stiu ce trebuie sa faca, nu primesc raspunsuri de la autoritati”, se spune in comunicatul remis pe 30 iulie de Asociatia Colegiul Pacientilor.
Asociatia sustine ca a incercat fara succes sa ia legatura cu DSP Bucuresti si cu Ministerul Sanatatii pentru a clarifica aceste aspecte. “Am sunat de peste 10 ori la Ministerul Sanatatii la numarul afisat pe site pentru relatii cu publicul, precum si la DSP Bucuresti dar, din pacate, nu au raspuns la telefon. Lipsa informatiilor clare, simple, pe intelesul tuturor si mesajele contradictorii date de autoritati sadesc neincredere si panica in randul oamenilor. Aceste erori de comunicare ale actualilor decidenti arata lipsa unei culturi a comunicarii guvernamentale, lipsa competentelor in ceea ce priveste gestionarea si transmiterea informatiei catre populatie. Asociatia Colegiul Pacientilor solicita  Guvernului Romaniei si Ministerului Sanatatii sa transmita urgent si public un ghid cu proceduri clare, punctuale  pentru informarea populatiei si prevenirea raspandirii Covid 19”, se spune in comunicatul semnat de Marilena Nicolae, Director operatiuni – Asociatia Colegiul Pacientilor.