Pacienţii cu scleroză multiplă din judeţul Alba vor beneficia, timp de un an, de asistenţă specializată din partea unei echipe de asistenţi sociali, kinetoterapeuţi şi psihologi în cadrul unui proiect lansat marţi de Asociaţia SM Speromax Alba şi Fundaţia Vodafone România, care contribuie financiar în acest sens cu peste 40.000 de euro.

Proiectul „Scleroza multiplă, boala adultului tânăr. Recunoaşte riscurile” prevede înfiinţarea unui centru de zi care să ofere servicii de terapie ocupaţională, servicii de kinetoterapie şi servicii de „însoţire”, în special pentru deplasarea persoanelor cu handicap locomotor. În cazul pacienţilor nedeplasabili, programul presupune crearea unei echipe interdisciplinare care să ofere asistenţă specializată la domiciliu, timp de un an. De asemenea, Asociaţia SM Speromax are în plan şi acţiuni de instruire a unui număr cât mai mare de voluntari, cu privire la asistenţa persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă, precum şi realizarea unor acţiuni de informare privind modul de îngrijire a bolnavilor de scleroză multiplă, la nivel naţional”, a menţionat preşedintele asociaţiei, Dragoş Zaharia. Bugetul total al proiectului este de peste 50.700 de euro.

„Ne-a impresionat programul propus de Dragoş Zaharia, mai ales datorită faptului că abordează problematica acestei afecţiuni nu doar din perspectiva bolnavului, ci mai ales din perspectiva celorlalte comunităţi implicate – membrii familiilor pacienţilor diagnosticaţi cu scleroză multiplă, medici specialişti şi studenţi la Asistenţă Socială, voluntari şi membri ai societăţii civile din Alba”, a declarat Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone România.

Ea a precizat că este primul proiect derulat de fundaţie în judeţul Alba. „Scleroza multiplă, boala adultului tânăr. Recunoaşte riscurile” a fost selectat în cadrul rundei de finanţare „Fondul pentru Fapte Bune” alături de alte nouă proiecte, din totalul de 142 înscrise. Până în prezent, în cei 17 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a investit 20 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit.

Speromax Alba este o asociaţie înfiinţată în 2007 ce reuneşte 81 de pacienţi, 46 de membri de familie şi trei specialişti. Scleroza multiplă este o boală în general a adultului tânăr. Aceasta este o boală cu multe variaţii, iar simptomele depind de ce parte a sistemului nervos central este afectată. Majoritatea persoanelor afectate vor prezenta cel puţin un simptom şi, deşi există simptome comune multor bolnavi, niciunul dintre aceştia nu va avea toate simptomele. Incidenţa sclerozei multiple în rândul femeilor este mai ridicată decât la bărbaţi cu aproximativ 50%. AGERPRES