O boală complexă, în fața căreia niciun spital nu este ”complet” pregătit, dar care poate fi abordată de o echipă spitalicească, gata să ofere servicii complementare, la standarde internaționale. De un astfel de tratament pot beneficia pacienții oncologici din Vestul României și nu numai. Mai multe spitale din Timișoara și-au strâns forțele într-un consorțiu împotriva cancerului, a cărui menire este să asigure ”interfața cu autoritățile locale și centrale, în depunerea de proiecte și de parteneriate, atât pentru infrastructura  spitalelor, cât și pentru cercetare medicală, astfel încât să recupereze din decalajul pe care l-a suferit  județul Timiș, orașul Timișoara, în special, în anumite domenii medicale, în acești ani, față de alte centre universitare”. Focusul va fi oncologia. Explicațiile au fost date de Asist. Univ. Dr. Raul Pătrașcu (foto), managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara, într-un interviu acordat MedicalManager.ro.

Spitalul Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara,  Spitalul Clinic Municipal Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Turcanu” și Spitalul Căi Ferate Timișoara sunt instituțiile medicale ce compun consorțiul respectiv.

Activitatea va fi complementară. ”Spitalul Victor Babeș își va dezvolta mai departe capacități de radiochirurgie, pentru chirurgia fină, în cazul tumorilor pulmonare, Spitalul Clinic  Municipal de Urgență va dezvolta ceea ce se numește tomoterapie, o tehnologie mai nouă de radioterapie, foarte bună pentru cazurile care necesită transplant medular, la pacienții pediatrici, fiind folosită pentru a steriliza maduva, înainte de transpalnt, iar, în cadrul Spitalul Clinic de Urgență Timișoara, vom dezvolta protonterapia. Mai precis, lucrăm să dezvoltăm un centru de terapie cu protoni, care este cea mai nouă tehnologie, în materie de radioterapie, cu efecte secundare minore, aproape inexistente, și care poate trata tipuri de tumori, care nu pot fi tratate cu radioterapia clasică. Vorbim aici de tumori aflate în vecinătatea sau chiar pe organe vitale, vorbim de metastaze și, mai ales, de utilizare ei, în depline condiții de siguranță, pe copii. Dezvoltarea acestui centru de terapie cu protoni se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro”, a explicat managerul.

Chiar dacă focusul îl reprezintă oncologia, o atenție sporită va fi acordată și transplantului.

 

Gamă completă de îngrijiri

Serviciile complementare reprezintă cheia unui tratament de succes în cancer, iar asta își propune să facă acest consorțiu.  ”Nici un spital, consider eu, nu este complet pregătit să facă față acestor provocări, niciun spital european, pentru că vorbim de o patologie complexă, în care cercetarea avansează zi de zi, lună de lună,  an de an, astfel încât toate spitalele care doresc să le ofere servicii competitive pacienților trebuie să facă demersuri să se modernizeze și să țină pasul cu vremurile. Bineînțeles că este foarte greu pentru un singur spital, care nici nu este institut oncologic. Aici intervine din nou acest consorțiu pe care noi îl creăm la Timișoara, deoarece noi vom oferi servicii complementare, care să asigure o gamă completă de îngrijiri pacienților oncologici. Noi, de exemplu, în Spitalul Județean, deja diagnosticăm, descoperim, stabilizăm, facem intervenții chirurgicale curative sau paleative și apoi îndrumăm pacienții către chimioterapia fie neoadjuvantă, fie adjuvantă, postintervenții medicale sau postdiagnostic”, a explicat Pătrașcu.

 

Depistarea precoce, prevenția, de mare preț

În tratamentul cancerului, depistarea precoce e cea mai importantă, potrivit managerului, în opinia căruia toți trebuie să ne axăm pe prevenție, ”lucru valabil nu doar în afecțiunile oncologice, dar aici, cu atât mai mult, pentru că efectele unei descoperiri tardive sunt mult mai grave, în orice afecțiune, inclusiv în cele oncologice”.

”Cu cât pacientul se prezintă mai des și mai repede la medic și cu cât această afecțiune este detectată mai rapid, cu atât șansele de reușită a tratamentului și calitatea vieții pacienților cresc. Dacă o patologie este descoperită mai târziu șansele la viață sau la o viață de calitate înaltă sau îndelungată postdiagnostic sunt mult mai mici, decât atunci când pacientul se prezintă și este descoperită precoce. Ceea ce putem face noi este să milităm pentru o politică de prevenție care să se axeze pe informarea publicului, pe alocarea de mai multe resurse medicinei primare și de ambulatoriu, astfel  încât aceste  tipuri de patologii să fie descoperite într-un timp mai rapid, iar noi să le putem trata cât mai bine, așa încât pacienții noștri să poate avea cele mai bune rezultate, iar sistemul sanitar să prospere”, a mai spus medicul.

 

Stadiul avansat de boală, ”costisitor pentru sistem”

Potrivit acestuia, un pacient care se prezintă în stadii avansate de boală este mai ”costisitor pentru sistem”, iar, dacă se prezintă mai repede, costurile sunt mai mici, tratamentul este mult mai ușor pentru pacienți și rezultatele sunt mult mai bune.

”Este absolut necesar să conștientizăm, cel puțin pe latura oncologică, ceea ce fac spitalele din Vest, SUA sau Asia, de zeci de ani, și anume, să lucrăm în echipe multidisciplinare. De exemplu, la Spitalul Județean, avem o comisie oncologică, formată  din chirurgi, oncologi, radiologi, care se întâlnesc, discută cazurile pe care le depistează, le diagnostichează și, mai apoi, intervin, decid cum intervin. Este nevoie ca această practică să devină una obișnuită, la nivelul tuturor centrelor oncologice, această patologie fiind una complexă, ce necesită o abordare multidisciplinară, de la radiologul și radioterapeutul care stabilesc o conduită, oncologul care stabilește un tratament, chirurgul și radiologul care stabilesc un mod de intervenție chirurgicală, dacă este sau nu indicat, la ATI-istul care stabilește managementul durerii pentru pacient. Este foarte important să trecem peste metehnele vechi, cu care am fost obișnuiți și să conștientizăm, ca medici de toate specialitățile, că pacienții noștri vor avea rezultate mai bune, dacă noi lucrăm, eficient, în echipă”, a mai arătat Pătrașcu.

 

E nevoie de bani, pentru a alina dureri

”Nu în ultimul rând, e nevoie de sprijinul  autorităților, pentru a face aceste investiții, a atrage fonduri naționale și europene și a face aceste investiții de infrastructură, astfel încât să ajungem în pas cu lumea modernă și să putem oferi servicii de ultimă  generație, din punct de vedere tehnologic, pacienților noștri, dându-le cât mai multe șanse. De exemplu, terapia cu protoni este excelentă, în cazul copiilor, pentru că elimină acele efecte secundare nefaste, dar ea poate fi folosită și în cazul tumorilor de inimă, tumorilor  din orbită, tumori în care radioterapia clasică nu poate fi utilizată și, de asemenea, poate fi folosită și pe metastaze, inclusiv, metastaze cerebrale, cu rezultate științifice foarte bune și dovedite, de care nu dispunem, deocamdată, în estul Europei”, a explicat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara.