Asistenţii medicali şi moaşele vor încheia contracte de asigurare pentru răspundere civilă profesională între 2.000 şi 10.000 de euro pentru anul 2011, susţin reprezentanţii Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Marius Asăndulesei, purtătorul de cuvânt al filialei ieşene a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, a declarat că în Consiliul Naţional al Ordinului s-a stabilit ca pentru asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali care îşi exercită profesia în unităţi sanitare cu paturi, centre de primire urgenţe, unităţi de primiri urgenţe sau servicii de ambulanţe, asigurările încheiate vor fi echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro.

De asemenea, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali care exercită profesia în unităţi de medicină primară, ambulatorii, cabinete medicale individuale, laboratoare vor încheia asigurări, echivalentul în lei, pentru suma de 4.000 euro. Totodată, pentru asistenţii de farmacie, asistenţii medicali specialitatea igienă şi sănătate publică şi asistenţii care îşi desfăşoară activitatea în institute/secţii de medicină legală, asigurările încheiate vor fi echivalentul în lei pentru suma de 2.000 euro. Potrivit sursei citate, asigurările de răspundere civilă se vor încheia numai la societăţi de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi reasigurate. Valorile contractelor sunt minimale, asistenţii medicali şi moaşele având libertatea ca, în funcţie de specificul locului de muncă şi activităţilor efectiv desfăşurate, să încheie contracte de asigurare pentru răspundere civilă profesională la valori mai mari.


„Conform articolului 22 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 144 din 28 octombrie 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, ‘pentru riscurile ce decurg din activitatea profesională, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali din sistemul public sau privat încheie o asigurare de răspundere civilă pentru greşeli în activitatea profesională. La încheierea contractului de muncă, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali au obligaţia să prezinte o copie a asigurării”, a precizat Asăndulesei.


El a menţionat că hotărârea Consiliului Naţional al OAMGMAMR completează Hotărârea nr.21/12.12.2008 şi intră în vigoare după modificarea şi completarea Ordinului nr.346/2006 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea limitelor de asigurare pentru furnizorii care intră în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.706/18.08.2008. AGERPRES