Impactul tratamentelor inovatoare şi cum arată viitorul din perspectiva cercetătorilor în domeniul medicinei vor fi principalele subiecte abordate la dezbaterea „Trăim viitorul cu încredere”, care va fi organizată pe 23 noiembrie de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

În cadrul evenimentului, cercetători internaţionali, reprezentanţi ai autorităţilor, ai medicilor, ai pacienţilor şi ai producătorilor de medicamente vor discuta despre procesul de cercetare şi dezvoltare a medicamentelor, impactul noilor tratamente şi despre soluţiile pentru facilitarea accesului la acestea.

„În contextul în care inovaţiile în medicină sunt din ce în ce mai multe şi ritmul în care sunt descoperite noi molecule este extrem de alert, medicamentele trebuie să ajungă în cel mai scurt timp la pacienţii care au nevoie de ele. Datorită inovaţiei în medicină, hepatita C este o boală vindecabilă, variola a fost eradicată, pacienţii cu HIV pot avea speranţa de viaţă similară cu a unui om sănătos, iar speranţa de viaţă pentru pacienţii cu diferite forme de cancer este în creştere. (…) Împreună vor discuta despre viitorul inovaţiei în medicină şi impactul acesteia asupra vieţii pacienţilor. De la noi terapii, la proiecte de succes din ţara noastră, la modul în care sănătatea din România poate progresa, toate acestea vor face obiectul dezbaterilor”, a declarat directorul Relaţii Externe al ARPIM, Liviu Popescu, potrivit unui comunicat remis presei. El a subliniat că pacienţii români au dreptul la acelaşi standard de tratament ca orice alţi cetăţeni europeni.

Printre speakerii internaţionali prezenţi la eveniment se numără dr. Adrian Bot, vicepreşedinte Kite Pharma, doctor în imunologie, microbiologie şi ştiinţe medicale; dr. Patt Dorr, director ştiinţific HIV şi hepatită, AbbVie, doctor în microbiologie; dr. Florin Sirzen, director Departamentul de Cercetare în Imunoterapii în domeniul cancerului, Roche; Olivier Vilagines, director Regional Europa Centrală, Servier; dr. Emanuele Ostuni, director al Diviziei Europene de Terapii Genice şi Celulare la Novartis Oncology.

Conform ARPIM, 38 de noi medicamente destinate tratării diferitelor afecţiuni oncologice, autoimune, neurologice, urologice sau din aria terapeutică a bolilor infecţioase au fost aprobate în perioada ianuarie – septembrie 2017 de Centrul pentru Evaluarea şi Cercetarea Medicamentelor din SUA. AGERPRES