medicamente5.jpgAsociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi-a arătat vineri îngrijorarea faţă de retragerea din dezbaterea publică a două proiecte de acte normative care vizau modificarea taxei clawback şi a metodologiei de calcul al preţului la medicamente, documente pe care le consideră „de importanţă majoră” în procesul de reformă iniţiat de autorităţi.
Totodată, ARPIM îşi exprimă de asemenea îngrijorarea în ceea ce priveşte continuarea reformei în Sănătate, care presupune dezbaterea şi adoptarea unor modificări legislative „ce vor determina creşterea accesului la tratament al populaţiei” şi crearea unui mediu de afaceri sustenabil pentru industria farmaceutică.

„Cele două proiecte legislative publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii spre dezbatere publică, în data de 26 februarie, şi retrase în ziua imediat următoare de către ministrul interimar, Nicolae Bănicioiu, propuneau un nou mecanism de calcul a taxei clawback şi o altă metodologie de calcul a preţului medicamentelor, ambele având prevederi care ar fi adus beneficii clare funcţionării sistemului de sănătate din România, în interesul pacientului român”, susţine ARPIM într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, prima ordonanţă, cea referitoare la taxa clawback, presupunea că autorităţile se angajau să aloce un buget cu 8% mai mare pentru compensarea medicamentelor pentru a doua parte a anului 2014. „Acest buget era mai apropiat de nevoile reale de tratament ale pacienţilor şi ar fi permis şi tratarea unui număr mai mare de pacienţi, evitând bine-cunoscutele liste de aşteptare. Cea de-a doua propunere legislativă privind formula de calcul a preţurilor ar fi ar fi însemnat un semnal pozitiv în asigurarea disponibilităţii medicamentelor pe piaţa din România”, a declarat Călin Gălăşeanu, preşedintele ARPIM, conform sursei citate.

Potrivit acestuia, propunerea înaintată spre dezbatere publică demonstra „disponibilitatea autorităţilor de a îmbunătăţi” legislaţia privind taxa clawback şi venea în urma consultărilor tuturor actorilor din piaţă.
„Se propunea un mecanism mai sustenabil din punct de vedere al bugetului alocat medicamentelor şi echitabil din perspectiva împărţirii poverii fiscale între actorii din piaţă. În ceea ce priveşte politica de stabilire a preţurilor, prin continuarea aplicării metodologiei de calcul actuale, pacienţii vor fi, în final, cei mai afectaţi, întrucât nu îşi vor mai putea procura din România medicamentele necesare. ARPIM îşi exprimă îngrijorarea legată de transparentă proceselor şi măsurilor legislative, dat fiind că două proiecte de acte normative au fost retrase din dezbatere publică în perioada în care se puteau trimite observaţii şi comentarii”, a adăugat Călin Gălăşeanu.

Potrivit acestuia, cele două ordonanţe retrase erau premisele pentru ca mediul de afaceri din România să devină unul constant, predictibil şi cu potenţial de a atrage în continuare investiţii străine. „Sperăm că nouă conducere a Ministerului Sănătăţii va continua proiectele de reformă începute de ceilalţi parteneri de la guvernare şi vor definitiva, în cel mai scurt timp, un sistem de sănătate centrat pe nevoile pacienţilor. Pacientul roman, egal în drepturi cu cel al altor state europene, nu îşi mai permite să aştepte”, a precizat Gălăşeanu.

Ministerul Sănătăţii a precizat vineri că nu este vorba despre o anulare a dezbaterii proiectelor privind taxa clawback şi modul de calculare a preţului medicamentelor, ci despre o amânare a acesteia. „Aceste măsuri sensibile au un impact economic deosebit, care, pe de o parte, trebuie să asigure finanţarea eficientă a sistemului de sănătate, iar pe de altă parte, să confere sustenabilitate investiţiilor în sectorul farmaceutic din România. Nu este vorba despre o anulare, ci despre o amânare a acestei dezbateri până în momentul în care va fi numită o nouă conducere a Ministerului Sănătăţii, iar cadrul dezbaterii să fie asigurat într-un mod coerent”, a motivat MS retragerea din dezbaterea publică a celor două documente referitoare la taxa clawback şi la modul de calcul al preţului medicamentelor.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atrăgea joi atenţia asupra efectelor sociale şi economice „deosebit de grave pe care adoptarea proiectelor de acte normative” făcute publice de fosta conducere a Ministerului Sănătăţii le-ar avea asupra pacienţilor români şi asupra producătorilor de medicamente generice. „Reglementările propuse de fosta conducere a MS privind taxa clawback şi modul de calcul al preţului medicamentelor ignoră angajamentele luate de Guvern atât prin programul de guvernare, cât şi prin Protocolul semnat de Ministerul Sănătăţii, în numele Guvernului, cu APMGR. Producătorii de medicamente generice cer Primului Ministru Victor Ponta retragerea imediată a acestor proiecte şi revizuirea imediată a taxei clawback prin introducerea calculului diferenţiat pentru medicamentele generice”, susţinea joi APMGR într-un comunicat remis presei. AGERPRES