ARPIM-logo.jpgAsociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a solicitat Ministerului Sănătăţii ca procesul de reavizare a preţurilor medicamentelor, care este în desfăşurare, să se realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare şi cu aplicarea corectă a acestora pentru toţi producătorii de medicamente, în mod unitar şi nediscriminatoriu, producători de medicamente originale sau generice.

Potrivit unui comunicat de presă al ARPIM, publicarea unei variante distincte a Catalogului Naţional de Medicamente (CANAMED) care să includă preţul revizuit numai în cazul medicamentelor inovative (originale) nu are „nicio bază legală şi va avea un impact negativ” atât asupra producătorilor de medicamente, cât şi asupra pacienţilor.

ARPIM solicită Ministerului Sănătăţii „un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte revizuirea preţurilor medicamentelor originale şi generice”. „Pentru ca statul român să reuşească să obţină economiile anticipate şi să creeze spaţiu bugetar care să ofere pacienţilor acces la medicamente de ultimă generaţie, este esenţial ca mecanismul de revizuire a preţurilor să se aplice tuturor medicamentelor, fără discriminare. Mai mult, subliniem că este injust ca producătorii de medicamente originale să fie singurii care susţin sistemul de sănătate prin alinierea preţurilor conform noilor prevederi”, a declarat directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu, citat în comunicat.

Totodată, ARPIM susţine că în calcularea preţurilor efectuată de Ministerul Sănătăţii apar „numeroase discrepanţe” faţă de preţurile depuse de producătorii de medicamente originale iar autorităţile au obligaţia de a comunica direct către producători deciziile adoptate cu privire la preţuri şi motivele care au stat la baza lor. „Toate aceste neclarităţi trebuie rezolvate împreună cu producătorii, astfel încât varianta finală a CANAMED să fie una corectă şi completă, care să nu pericliteze prezenţa anumitor medicamente pe piaţă”, mai susţine ARPIM.

Potrivit sursei citate, România este ţara cu cele mai mici preţuri la medicamente din Europa şi „singura” care are un sistem de clawback prin care industria „suportă întregul deficit” financiar dintre consumul real şi bugetul alocat medicamentelor. „În acest context, considerăm benefică şi salutăm decizia de a solicita expertiză tehnică din partea Comisiei Europene pentru identificarea unui nou mecanism de stabilire a preţurilor şi ne arătăm întreaga disponibilitate de a contribui la acest proces cu experienţa internaţională pe care membrii noştri o au în domeniu. Astfel, va putea fi creat un cadru economic care să permită accesul pacienţilor la medicamente şi care să asigure un mediu de afaceri predictibil, sustenabil şi stabil ce va permite companiilor farmaceutice să continue operaţiunile în România”, afirmă reprezentanţii producătorilor de medicamente inovative.

De asemenea, ARPIM a readus în atenţia autorităţilor necesitatea unei finanţări „corecte” a sistemului de sănătate care să ajungă în cel mai scurt timp la cel puţin 6% din PIB. AGERPRES