Metodologia de calcul al prețului medicamentelor nu poate fi elaborată în izolare și fără a ține cont de ansamblul măsurilor de control al costurilor aflate în vigoare, în acest moment. Este opinia exprimată de directorul executiv al ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente), Dan Zaharescu (foto).
”Pentru a fi funcțională și pentru a avea sprijinul cât mai multor părți interesate (”stakeholderi”), metodologia de calcul al prețului medicamentelor nu poate fi elaborată în izolare și fără a ține cont de ansamblul măsurilor de control al costurilor aflate în vigoare, în acest moment. Ma refer aici în special la scăderea prețurilor sub minimul european, (în condițiile în care România este țară de comparație pentru alte 10 țări din UE), la impactul taxei claw back (care astăzi coboară prețul cu 15% sub minimul european), precum și la înghețarea abuzivă, fără nicio justificare economică a bugetului pentru medicamente, începând din anul 2012 și până astăzi, în condițiile în care numărul pacienților diagnosticați cu boli grave și tratați pentru acestea este în continuă creștere”, a explicat Dan Zaharescu.
Potrivit acestuia, ”modul catastrofal în care a fost gestionată această problemă în ultimii ani, a dus la dispariția unui număr uriaș de medicamente, la închiderea de unități de producție a medicamentelor sau la restrângerea activității și a investițiilor producătorilor de medicamente în România, dar faptul cel mai grav este că a fost afectat dramatic accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie”.
Producătorii de medicamente au făcut apel, prin intermediul lui Zaharescu, la instituirea unui dialog real, care să îi aducă la aceeași masă pe toți actorii implicați sau afectați de modul de calcul al prețului medicamentelor: pacienți, farmaciști, distribuitori, producători și, bine-înteles, reprezentanți ai autorităților din sistemul sanitar, cu putere de decizie.
”Există soluții pentru toate problemele identificate, dar acestea trebuie discutate deschis, într-un cadru lărgit, pentru a putea observa toate implicațiile și pentru ajungerea la un compromis, care să fie acceptat de toate părțile”, a mai arătat Zaharescu la discuțiile din Grupul de Lucru pentru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România, un program de dezbateri profesionale pe teme de sanatate organizate lunar de Oameni și Companii din anul 2012.