Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) susţin că autorităţile trebuie să estimeze cât mai corect şi cât mai repede necesarul de vaccinuri, din cauza procesului lung de fabricaţie.
„Existenţa unui vaccin pe piaţă depinde de o bună colaborare între autorităţi şi producători, dar şi de o bună estimare a necesarului de vaccinuri pentru piaţa respectivă. Producţia unui vaccin poate dura între 3 şi 36 de luni, în funcţie de complexitatea vaccinului, deoarece vorbim de un produs biologic care este testat de sute de ori în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea, înainte de a fi distribuit către populaţie. Astfel, un vaccin care intră astăzi în procesul de producţie, va fi disponibil statelor care au nevoie de el cel mai devreme în 2020. Din cauza procesului lung de fabricaţie şi a unui deficit de capacitate de producţie de vaccinuri la nivel global, este necesar ca autorităţile din România să estimeze cât mai corect necesarul de vaccinuri şi să solicite producătorilor cantităţile necesare în timp util”, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, la conferinţa „Accesul universal la vaccinuri şi vaccinare”, organizată la Cluj.
La rândul său, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, a spus că mulţi pacienţi care doresc să se vaccineze nu o pot face. „Viaţa lor depinde şi de sănătatea comunităţii din care fac parte, care este asigurată şi de acoperirea vaccinală. Vaccinurile sunt sigure, eficace şi salvează vieţi. Nu doar pe cele ale indivizilor care primesc vaccinul, dar şi pe ale tuturor celorlalţi, datorită beneficiilor imunizării de cohortă”, a menţionat Radu Gănescu.
Conferinţa „Accesul universal la vaccinuri şi vaccinare” a fost organizată de Societatea Română de Microbiologie, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice. AGERPRES