Un număr de 376 de medicamente inovatoare, dintre care 202 fără alternativă terapeutică, au fost retrase de pe piaţă în ultimii patru ani, conform unei analize a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Potrivit unui comunicat al ARPIM, alte 26 de medicamente au fost notificate deja pentru discontinuitate în primele două săptămâni ale lunii ianuarie.
„Numărul din ce în ce mai mare de medicamente care dispar de pe piaţă reprezintă o dovadă a faptului că soluţionarea celor două cauze majore, care duc la dispariţia lor de pe piaţă, trebuie să devină o prioritate pentru toţi cei implicaţi. Politica celui mai mic preţ european şi taxa clawback care înregistrează creşteri trimestriale au consecinţe majore asupra pacienţilor. Riscul pentru sănătatea lor este din ce în ce mai mare, pentru că pot dispărea în continuare medicamente fără nicio alternativă terapeutică. Suntem într-o perioadă în care România are preşedinţia Consiliului European, iar, în acest context, Ministerul Sănătăţii are printre priorităţi accesul pacienţilor la medicamente. Însă, pacienţii români sunt din ce în ce mai departe de standardele europene din domeniul Sănătăţii la capitolul acces la medicamente”, a declarat Liviu Popescu, director al ARPIM.
ARPIM afirmă că susţine măsurile luate pentru identificarea unei noi abordări a taxei clawback prin implicarea în grupul de lucru inter-ministerial înfiinţat anul trecut cu acest scop.
De asemenea, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente consideră că soluţia „punctuală” de a actualiza bugetul anual alocat medicamentelor cu rata inflaţiei reprezintă „un bun pas înainte”.
„Considerăm că este crucial ca toate eforturile pentru a creşte nivelul de predictibilitate şi sustenabilitate ale taxei clawback să continue într-un ritm cât mai alert, iar pentru asta, bugetul alocat medicamentelor trebuie, într-adevăr, actualizat anual. Totodată, ne aşteptăm ca autorităţile să acorde în continuare atenţie soluţiilor propuse de ARPIM, printre care şi eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului de medicamente din spitale”, a adăugat Liviu Popescu. AGERPRES