În ciuda progreselor în îngrijirea prenatală din ultimele decenii, nu au fost observate schimbări semnificative în reducerea numărului de nașteri premature la nivel național. În România, aproximativ 16.000 de copii se nasc prematur în fiecare an (EUROSTAT raportează o rată a nașterilor premature de 8,2% pentru 2021).

Prematuritatea rămâne a doua cea mai frecventă cauză de deces înainte de vârsta de 5 ani în România, iar cu cât un copil se naște mai devreme, cu atât este mai mare riscul de dizabilitate.

În Europa, 1 din 4 persoane are dizabilități (conform Raport Handicapul în UE: date și cifre 2022, Consiliului Uniunii Europene), iar în România sunt aproape 1 milion de persoane încadrate în grad de handicap (conform Raport 2019 – Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții), cu nevoie de asistență socială (însoțitor, pensie, asigurare medicală, etc.).

Având în vedere deficitul de asistență sanitară și asistență socială existent în România – în domeniul Sănătății Mamei și Copilului, Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS solicită modificarea schemelor de personal – a statelor de funcții și organigrama – la nivelul instituțiilor medicale (Secția de reproducere asistată – FIV, Secția de Obstetrică-Ginecologie, Secția de Neonatologie, Secția Pediatrie și Secția Recuperare medicală copii) și includerea în anvelopa salarială a postului/funcției Navigator de pacienți, recunoscută în România, având codul COR 226922, pentru asistarea familiilor care apelează la reproducere asistată, a celor cu nou-născuți prematuri, probleme congenitale (malformații, sindroame), accidente la naștere, etc, în procesul de îngrijire și recuperare medicală.

În România, meseria de NAVIGATOR DE PACIENȚI a fost introdusă în Codul Ocupațiilor din România în anul 2016, având cod COR 226922. Navigatorul este persoana de legătură între medicul curant și pacient, împreună formând o echipă al cărei scop este vindecarea sau îngrijirea paliativă.

Scopul unui NAVIGATOR DE PACIENȚI este de a crește rata de succes în investigarea, diagnosticarea corectă și găsirea traseului terapeutic/medical cel mai potrivit pentru fiecare pacient, prin eliminarea barierelor de tip financiar, de comunicare, de educație, piedici din sistemul medical (încărcare excesivă, lipsă personal, programări ratate, rezultate pierdute etc), de natură psihologică, sau de alt tip.

Rolul navigatorului de pacienți în domeniul sănătății mamei și copilului este acela de a explica viitorilor părinți / părinților cu nou-născuți cu risc, pe înțelesul lor, riscurile de boli cronice dezvoltate de viitoarea mamă sau de nou-născuții cu risc, posibilul diagnostic, variantele de tratament (investigații necesare, efecte adverse, etapele tratamentului, etc), recuperarea medicală a copilului.

NAVIGATORUL ajută părinții sau viitorii părinți să înțeleagă mai bine diagnosticul și traseul medical pe care îl au de parcurs; este alături de părinți pentru a răspunde la întrebări și pentru susținere psihologică; este un partener și un sprijin pentru personalul medical și pentru familia nou-născutului cu risc.

Aceste detalii medicale, împreună cu susținerea morală a părinților pe perioada spitalizării nou-născutului, sunt cheia reducerii numărului de copii cu dizabilități din România.

 

Puteți citi aici Scrisoarea Deschisă adresată de ARNIS Parlamentului